Dijital yayıncılık ve telemetri ana sektörlerini odağına alan ve AR-GE çalışmalarını yürüten bir teknoloji firması olan KLE Bilgi Teknolojileri A.Ş., kendi geliştirdiği donanım, yazılım ve hizmetleri üretiyor. 2017 başından itibaren ürünlerinin ihracatına başlayan KLE, gelirlerinin yüzde 45’ini dış pazarlardan sağlıyor.
2018 yılı başından itibaren kendi geliştirdiği ürünleri markalaştırma ve şirketleştirme stratejisini benimseyen KLE, merkez ofisinden inkübasyon fonksiyonunu yürütüyor. KLE'nin yayınlık sektöründe e-ticaret sitesi olarak faaliyet gösteren kidega.com ile IoT konusunda faaliyet gösteren yokaya.com olmak üzere ticarileştirilmiş iki markası bulunuyor. Kidega.com'un ayrı bir şirket olarak, 2019 yılının ilk çeyreğinde şirketleşerek Karaköy lokasyonunda kendi ofisine geçmesinin planlanlandığını da belirtelim.
2007 yılında kurulan KLE, 2012 yılında anonim şirkete dönüşerek Kle Bilgi Teknolojileri A.Ş. ünvanını aldı. Emre Tufan Emekli ve Raif İpek tarafından kurulan ve yönetilen KLE 41 kişilik ekibiyle faaliyet gösteriyor.
10 yılı aşkın süredir AR-GE faaliyetlerinde ve sonrasında ticarileştirilen markalarda, server altyapısında AWS Cloud, programlama dili olarak php/laravel, node.js, veritabanı olarak MySQL MongoDB, aramada Elastic Search, Cache, Session Management: Redis kullanılıyor. Mobil uygulama geliştirme süreçlerinde ise Objective C/Swift, Java/Kotlin dillerinde native geliştirme yapılıyor. Continuous Integration ve Continuous Deployment süreçlerinde de Jenkins, Kubernetes, Docker, Jira kullanılan diğer araçlar olarak öne çıkıyor. Tüm sürecin agile yazılım metodolojilerinden Scrum metodolojisiyle yönetildiğini, 2 haftalık sprintler olarak planlandığını belirtelim. İhracat ve kalite süreçlerinde ise tüm dünyada geçerliği bulunan CE ve diğer kalite belgeleri ile belgelendirme işlemleri tamamlanıyor.
Kidega.com'a günlük 20 bin ziyaret
İnkübasyon aşamasında çıkan ve ticarileştiren KLE markalarından Kidega ve Yokaya'nın 2018 yılı içerisinde önemli yol kat ettiğini de belirtelim. Kidega'nın 12 ay gibi bir süre günde 20 bin ziyaret, 1500 paket gönderimine ve 100 bin üyeye ulaştığını da hatırlatalım. IoT sektöründe faaliyet gösteren Yokaya ise, 2018 yılı içerisinde 5 bin aktif kullacı sayısına ulaştı. Ağırlıklı olarak araç güvenlik pazarında faaliyet gösteren Yokaya, kendi üretimi olan 3G modem ve telemetri donanımları sayesinde Romanya’dan Nepal’e kadar farklı ülkelere donanım ihraç eden bir marka oldu.
ABD'den 10 milyon 500 bin TL yatırım
ABD merkezli bir yatırım fonundan 10 milyon 500 bin TL'lik yatırım aldığını belirtelim. Ayrıca Kidega’nın şirketleşme aşamasında 2019 yılının ilk çeyreğinde 2. tur yatırım planlaması da yapılıyor. Üç farklı gelir modeli bulunan KLE'de gelirler, diğer firmalara yazılım ve donanım satışı ve ihracat, özellikle yayıncılık sektöründe hizmet ihracatı ile Kidega ve Yokaya markalarındaki perakende satışlar olarak karşımıza çıkıyor.
KLE 2019 hedefini, büyümesini korurken ihracat oranını şirket cirosunun yüzde 50'sinin üzerine çıkarmak olarak açıklıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap