Geçtiğimiz haftalarda World Record Egg hesabına ait bir yumurta fotoğrafının, Kylie Jenner’a ait olan Instagram’ın en beğenilen fotoğrafını solladığını sizlere aktarmıştık. Kylie Jenner'ı geride bırakmakla 30 gün önce başlayan bu yolculuk zamanla 10 milyon takipçiyi ve 52 milyon beğeniyle devam etti. Bu süreçte Kylie Jenner da Instagram’da paylaştığı mizahi bir video ile yumurtanın kendisini tahttan indirmesine tepkisini koymuştu.
Merak edenler için Kylie Jenner’ın bebeği Stormi Webster’ı ilk kez takipçilerine gösterdiği bu paylaşımın 18.2 milyon beğeni topladığını da hatırlatalım.Yumurta ise bir kaç gün içinde 38 milyon beğeniye ulaşmayı başarmıştı.
Yumurta'nın arkasında kim var?
Sosyal ağlarda ve basında ilgi odağı olan bu "yumurta"nın arkasında kimin olabileceği ise uzun süre konuşuldu ve hesabın bu gizemli hali yeni teoriler üretilmesine sebep oldu. Yakın zamanda bir pazarlama projesinde kullanılan ve bu sayede yeni bir Influencer olarak konumlanan Yumurta'nın arkasından Chris Godfrey isimli bir reklamcı çıktı.
Godfrey, Ocak ayında reality show dünyasının ünlü ismi ve girişimci Kylie Jenner'ın Instagram’ın en beğenilen fotoğrafını paylaştığını öğrendikten sonra ona meydan okumaya karar veriyor. Hatta bu konuda tam olarak aklına şu cümleler geliyor:
Bir yumurta gibi evrensel ve basit bir şey bu rekoru kırma konusunda daha iyi bir iş çıkarabilir mi?
Görünen o ki; bu düşünceyi hayata geçirip test etmeye başlayan Godfrey, 9 gün içinde bir yumurtanın rekor kırma başarısını herkese kanıtladı. Şu anda 52 milyon beğeniye ulaşan Yumurta karşısında Kylie Jenner'ın 19 milyonda sıkışıp kalması ise, takipçi sayısı ve etkileşim oranına baktığımızda ciddiye alınması gereken bir hiciv olarak öne çıkıyor. Godfrey'e neden yumurtayı tercih ettiği sorulduğunda ise şu cevabı veriyor:
Bir yumurtanın ırkı, cinsiyeti veya dini yoktur. Bir yumurta, bir yumurtadır, o evrenseldir.
Devasa etkileşimi yakalayan bu basit fikrin arkasında The & Partnership Londra ofisinde çalışan Godfrey'nin yanı sıra iki arkadaşının da payı var.
Hulu fırsatı nasıl değerlendirdi?
Yaratılan bu etkileşimin ardından Hulu'nun Marka Pazarlaması ve Kültürü Başkan yardımcısı Nick Tran, The Times isimli başka bir ajans aracılığıyla ekiple iletişime geçerek Yumurta odağında bir projeye imza attı. Böylece Hulu tarafından Influencer'lığın ötesinde yeni bir platform olarak değerlendirilen Eugine isimli bu yumurta, bir sosyal sorumluluk projesinde de boy göstermiş oldu.
Hulu'nun Superbowl reklamında yer alan yumurta, bir yandan yavaş yavaş çatlarken; son zamanlarda gördüğü ilgiye atıfta bulunarak viral olmanın akıl sağlığı üzerindeki etkisinden bahsediyor. Bu reklam yayına alınmadan önce ise Instagram hesabında yumurtanın çatlama safhaları ayrı görseller olarak paylaşılıyor. Reklamın sonunda kullanıcıların yardım almaya teşvik edildiğini de belirtelim. Yumurtanın reklam sırasında sarf ettiği cümleler ise şöyle:
"Sosyal medyanın baskısı beni rahatsız ediyor. Eğer siz de bununla mücadele ediyorsanız, biriyle konuşun."
Açık konuşmak gerekirse hem hesabın yarattığı haber değeri hem de etkileşimi göz önünde bulundurduğumuzda Hulu'nun bu hamlesi markalara ders olacak nitelikte. Sosyal medyadaki Influencer'lar ve onları takip etmeyi seven topluluklara hiciv olarak konumlanan bir hesabı toplum faydası gözeten bir projeye dönüştürmek, Hulu'nun pazarlama zekası hakkında bize çok fazla şey söylüyor. Öte yandan şirket bu pazarlama stratejisiyle marka değerini yükseltmeyi de açıkça başarıyor.
Bu arada taraflar kesin rakamlar açıklamayı reddetse de Hulu'nun bu iş birliği için Yumurta hesabını yönetenlere 10 milyon dolar ödemiş olabileceği konuşuluyor. Ülkemizde de gerçek zamanlı pazarlama örneklerine yol açan Yumurta trendinin Hulu tarafından kapsamlı bir pazarlama projesi olarak görüldüğü çok açık.
Etkileşim oranları: Satın alınmış viral mi yoksa gerçek viral etki mi?
Yumurta'nın sosyal medya gündemine bomba gibi düşmesinin ardından birçok kişi, bu etkileşimin satın alındığını öne sürmüştü. Bazıların hesap sahibinin Influencerlara ödeme yaptığını iddia ederken, 19 yaşındaki Ishan Goel Yumurta hesabının büyümesine kendisinin katkıda bulunduğunu öne sürmüştü.
Godfrey ise tüm bu iddiaları yalanlayarak hesabın büyümesinin tamamen organik olduğunu ifade ediyor. Godfrey'e göre hesabın bu kadar popüler olmasında tek bir kişinin payı olmadığı gibi, herhangi bir hesap ya da bir grup hesaptan da bu konuda yardım alınmadığını ifade ediyor. Bu açıklamayla beraber yumurtayı zirveye taşıyan hedef kitle hakkında detaylar da paylaşılıyor.
Ortaokul ve lise çağındaki genç kitlenin yumurta hesabını benimsediğini ifade eden Godfrey, hesabın okullarda ve oyun parklarında yaygınlaştığını söylüyor. Hatta hesabın yükselişe geçtiği tarihin okulların tatil olduğu döneme denk geldiğini de sözlerine ekliyor. Godfrey'nin ekip arkadaşı Khan-Whelan ise çocukların paylaştığı yumurtayı konu alan videolara sıkça rastladıklarını belirtiyor.
Instagram'ın kuralları gereği kullanıcıların 13 yaş ve üzerinde olması gerekiyor ancak bu kuralların çoğunlukla dikkate alınmadığını söylemek mümkün. Bu noktada bu hiciv hareketinin arkasında yetişkinlerin yanı sıra Z jenerasyonunun bulunduğunu düşünmek pek de yanlış olmaz.
Beğeni ve takiplerin ardındaki bu hedef kitlenin, sosyal medyanın zararlı etkilerine yönelik bilgilendirici bir kampanyaya yönlendirilmesi ise gerçekten takdire şayan.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap