Yaşadığı skandalların ardından suların durulmasını bekleyen Facebook, yeni skandallara imza atarak kullanıcıların güvenini sarsmaya devam ediyor. Yakın zamanda şirketin, insanlara bir "Facebook Research" VPN'inin indirmeleri için gizlice para ödediği ortaya çıktı. Bu VPN'in tıpkı Apple tarafından yasaklanan Facebook'un Onavo Protect uygulamasında olduğu gibi kullanıcıların telefonda ve webdeki tüm hareketlerini kayda aldığını belirtelim.
Onavo Protect'in Haziran ayında Apple tarafından engellendiğini ve App Store'dan Ağustos ayında kaldırıldığını da hatırlatalım. Facebook'un AppStore'da yayına aldığı Research uygulaması ise uygulamanın indirilmesi karşılığında gençleri ve yetişkinleri ödüllendiriyor. Research uygulaması, Apple ilklerimi ihlal edebilecek bir şekilde ağ trafiğine yönetici seviyesinde erişebiliyor. Böylece Facebook, kullanıcıların telefondaki aktivitelerine sızarak onları analiz edebiliyor.
Facebook bu durumun ortaya çıkmasıyla Research programını veri toplamak için kullandığını doğruladı. Facebook aynı zamanda iOS'taki Facebook Research programını sonlandıracağını da ifade etti.
2016 yılından bu yana Facebook, Facebook Research iOS ya da Android uygulamasını indirerek verilerini ve gizliliklerini satan 13 -35 yaş aralığındaki kullanıcılara aylık 20 dolar'a varan ödemeler yapıyor. Facebook'un kullanıcılardan şimdiye kadar istediği veriler arasında Amazon sipariş geçmişinin ekran görüntüsü dahi bulunuyor.
Program, Facebook'un bu işteki rolünü gizlemek için Applause, BetaBound ve uTest gibi beta test hizmetleri üzerinden yönetiliyor. Bazı dokümanlarda bu programa “Project Atlas” adı altında rastlanıyor. Facebook'un küresel olarak yeni trendleri ve rakipleri keşfetmek için kullandığı bu yol yeni tartışmalara yol açacak gibi görünüyor.
Her ne kadar Facebook'un Research uygulaması iOS'tan kaldırılacak olsa da Android'te çalışmaya devam edecek. Bu noktada Facebook'un Apple'ın isteğiyle mi yoksa ilke ihlali nedeniyle mi uygulamayı kaldırdığı bir merak konusu. Zira geçtiğimiz yıl Onavo projesinin iOS'tan kaldırılması Apple'ın özel ricası ve Facebook'un gönüllülüğü eşliğinde gerçekleşmişti.
Guardian Mobile Firewall’un güvenli uzmanı Will Strafach Facebook'Un Research uygulaması hakkında şu ifadeleri kullanıyor:
“Eğer Facebook, kullanıcılardan Sertifikayı yüklemelerini isteyerek aldığı erişim düzeyini tam olarak kullanırsa, şimdi belirteceğim veri türlerini sürekli olarak toplama kabiliyetine sahip olacak: sosyal medya uygulamalarında özel mesajlar, anlık mesajlaşma uygulamalarındaki sohbetler, başkalarına gönderilen fotoğraflar ve videolar, e-postalar, web aramaları, web'de gezinme etkinliği ve hatta indirdiğiniz konum izleme uygulamalarının akışı üzerinden devam eden konum bilgileri."
Bu tabloya baktığımızda Facebook'un veri toplamak için ne kadar ileri gidebileceğini görüyoruz. Bir araştırma projesinden çok başka uygulamaların adının ardına gizlenerek kullanıcıların tüm verilerinin peşinde olan şirket, dijital reklam krallığını kimseye kaptırmak istemiyor. Büyümesi yavaşladıkça uygulama ailesinin büyümesinden faydalanan Facebook, basında yer alan söylemlerin aksine konu kullanıcı verilerinin gizliliği olduğunda kural tanımıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap