İnternet alışverişlerini bağışlara dönüştüren girişim: İyilik Kazansın

İyilik Kazansın, internetten alışveriş yapan kişilerin ceplerinden ekstra para çıkmadan Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına destek olabilmelerini sağlayan bir girişim olarak faaliyet gösteriyor.
İnternet alışverişlerini bağışlara dönüştüren girişim: İyilik Kazansın

Alışverişleri iyiliğe dönüştürerek sosyal fayda yaratma amacıyla kurulan İyilik Kazansın, internetten alışveriş yapan kişilerin ceplerinden ekstra para çıkmadan Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına destek olabilmelerini sağlayan bir girişim olarak faaliyet gösteriyor.

Nasıl bağış yaparım?

Üstelik İyilik Kazansın bu destekleri yaparken, kullanıcıyı yormayan bir yol izliyor. Kullanıcılar, alışveriş yapmak istedikleri web sitesine İyilik Kazansın tarafından yönlendiriliyor ve bunun akabinde alışverişlerini tamamladıklarında, gerçekleşen alışveriş tutarının bir kısmı seçmiş oldukları sivil toplum kuruluşuna aktarılıyor. Bağışı yapan kullanıcı, alışveriş sonrasında, bağış yapılan tutarı ve bu bağışın hangi projede kullanılacağı bilgisi ile birlikte isme özel düzenlenmiş, STK genel müdürü tarafından imzalı bir dijital bağış sertifikası içeren bir e-posta alıyor.

200'den fazla e-ticaret platformunda bağış imkanı 

İyilik yapmayı günlük bir aktivite haline dönüştürmeyi amaçlayan İyilik Kazansın, bugüne kadar STK’lara farklı nedenlerle bağış yapmamış kişilere ulaşarak, sivil toplum kuruluşları için alternatif bir kaynak geliştirme yöntemi oluşturmayı hedefliyor. Şu anda platformda 10 STK bulunuyor ve bu kuruluşların tamamı Açık Açık'ta yer alan şeffaf dernek ve vakıfların arasından seçiliyor. 200’den fazla e-ticaret sitesinin yer aldığı platformda, kullanıcılar aynı zamanda bu markalara ait en güncel fırsat ve kampanyaları da takip edebiliyor. Kısacası hem sivil kuruluş örgütleri hem de kullanıcılar için bir ortak kazanç sağlanmış oluyor. Platform üzerinden Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Tohum Otizm Vakfı, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Temel İhtiyaç Derneği (TİDER), Sen de Gel Derneği Özel Olimpiyatlar Türkiye (TÖSSED), Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), Bir Dilek Tut Derneği ve Ahtapot Gönüllüleri Derneği gibi kuruluşlara bağış yapmak mümkün oluyor.

Kadir Onur Eren ve Çağrı Torun tarafından 2017 Eylül’de çalışmalarına başlanan İyilik Kazansın, 2018 Mayıs’ta ise şirket halini aldı. Pırıl Pamiroğlu’nun da ortak olarak katılmasıyla İyilik Kazansın yönetim ekibi üç kişiye çıktı. Girişim, gönüllü olarak çalışan beş kişi ile birlikte bugünkü ekip toplam 8 kişiden oluşuyor.

Kullanıcıların yüzde 37'si yeniden bağış yapıyor

Bugüne kadar yaklaşık 1000 üyeye ulaşan İyilik Kazansın aracılığıyla 50 bin TL'den fazla ilk alışveriş gerçekleştiğini belirtelim. Bu alışverişler sayesinde platformda yer alan sivil toplum kuruluşları için kullanıcıların cebinden ekstra para çıkmadan 1250 TL civarında bağış yapılmış oldu. İyilik Kazansın’ı kullanarak alışveriş yapan kişilerin yüzde 37'sinin sonraki alışverişlerinde de İyilik Kazansın’ı kullanmaya devam ettiğini hatırlatalım.

İyilik Kazansın, varlığını sürdürebilmek için platformda yer alan markalar ile gerçekleştirilen online pazarlama faaliyetlerinden gelir elde ediyor. Web sitesinde “destek oranı” olarak belirtilen destek tutarının tamamı, herhangi bir kesintiye uğramadan kullanıcının seçtiği sivil toplum kuruluşuna bağışlanıyor. STK’lara bağışlanacak miktar, toplam alışveriş tutarından KDV, kargo ücreti vb. giderler düşüldükten sonra oluşan net sepet tutarı ile web sitesinde belirtilen destek oranının çarpılmasıyla oluşuyor. Kullanıcının seçtiği mağazanın destek oranının yüzde 10 olduğunu varsayılan bir senaryoda bağış tutarı aşağıdaki gibi hesaplanıyor;

  • Toplam alışveriş tutarı: 100 TL
  • Net sepet tutarı: 84,75 TL
  • Destek Oranı: % 10
  • STK’ya bağışlanacak tutar: 8,48 TL

Öncelikli hedefi kullanıcı sayısını artırmak olan İyilik Kazansın, şu anda sadece masaüstü ve mobil web platformunda var olan platform için en kısa sürede bir mobil uygulama geliştireceğini açıklıyor. Platformda bulunan sivil toplum kuruluşunu sayısını ve marka işbirliklerini artırmak da girişimin gelecek hedefleri arasında yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.