Morgan Stanley: Amazon'un sadece reklam servisi 125 milyar dolar değere sahip

Morgan Stanley: Amazon'un sadece reklam servisi 125 milyar dolar değere sahip

Amazon sahip olduğu veritabanı ile işletmelerin ve reklamverenlerin yeni gözdesi olmaya hazırlanıyor. Satın alma geçmişi ve konum gibi verileri saklayan Amazon, şimdiden iddialı bir reklam aracına dönüşmeye başladı bile.

Bir reklam aracı olarak konumlanan Amazon’un çalışma kapsamını biraz açalım. Mesela eğer bir fizik terapi merkeziyseniz, şubelerinizin yakınında ikamet eden ve yakın zamanda Amazon’dan dizlik satın alan kişilere erişebilirsiniz. Ya da yeni müşteriler kazanmak isteyen tanınmış bir kredi kartı şirketiyseniz, Amazon’da başka bankaların kartlarını kullanan kişileri hedefleyebilirsiniz.

Amazon’un reklam hizmetleri üzerinden gerçekleşen bu hedeflemeler, şirketin aslında sosyal ağların elinde bulundurduğu verilerden daha değerli bir şeyi elinde tuttuğunu gösteriyor: satın alma geçmişi. İlk etapta şirketin sınırlı olarak sunduğu reklam satış hizmeti, son zamanlarda e-ticaret ve bulut hizmetlerinin yanı sıra üçüncü en büyük gelir kaynağı olarak konumlandı.

Morgan Stanley’e göre 125 milyar dolar değerindeki Amazon reklam platformu, pazar değerinde Nike ve IBM’i de solladı. amazon.com'da yer alan reklamlar markayla ilişkili ürünlerde kullanıcının karşısına çıkıyor. Yine de bir çok reklam veren Banner reklamlarının aksine hedef kitlesine reklam olduğu pek anlaşılmayan içerik ve pazarlama alanları üzerinden yaklaşmayı tercih ediyor.

Bu noktada Amazon'un reklam formatını genişleterek video ve display reklamlara geçiş yapmak üzere olduğunu belirtelim. Bu durum, şirketi internet reklamları konusunda yarışan iki devin, Facebook ve Google'ın rakibi olarak konumlandırıyor.

Üstelik Amazon satın alma geçmişinin yanı sıra teslimat adresi sayesinde konumlarını biliyor. Bunun ötesinde şirketin ödeme bilgileri sayesinde kredi kartı verilerine de sahip olduğunu söyleyelim. Her şeyi Amazon’dan satın alan ABD’liler sayesinde ise kullanıcılarının çocuklarının kaç yaşında olduğunu, kimin ne gibi bir hastalıkla mücadele ettiğini ya da evdeki tadilat işlemlerini tahmin edebiliyor.

Hedefleme açısından diğer reklam ağlarının yaklaşımına baktığımızda, Google’ın kullanıcıların arama ve gezinme geçmişini, Facebook’un ise platformdaki üye olunan gruplara, takip edilen sayfaları inceleyeceğini söyleyebiliriz.

Aslında Amazon’un yaklaşımı da pek farklı değil. Tıpkı Google ve Facebook’da olduğu gibi hedeflemeler, ilgi alanlarına, aramalara ve demografiye göre yapılıyor. Ancak Amazon’un reklam platformunun tahminlerin ötesinde satın alınan ürünleri de göz önünde bulundurması, reklam verenlerin daha emin bir şekilde hareket etmesini sağlıyor.

Reklamverenler, uzun süredir Amazon’un reklam ağı üzerinden hedefleme yaparak reklam kampanyaları yayınlayabiliyor. Bu reklam verenlerin birçoğu, kampanyalarını Amazon personeli ile doğrudan çalışarak yürütüyordu. Ancak zamanla bu seçenek daha büyük markalara sunulmaya başlandı. Zira büyük markaların kampanya yönetimi minimum reklam taahhüdü gerektiriyor.

Öte yandan Amazon, self servis hizmetini de yayına alarak Amazon’un web sitelerinde ve dışında kullanıcıların kendi hedeflemelerini yapmasını ve reklam kampanyalarını yürütmesini sağladı. Bu hizmeti kullananlar arasına her geçen gün yeni reklamverenlerin ve ajansların eklendiğini de belirtelim.

Self servis reklam hizmetini kullananlar, otomatikleştirilmiş yüzlerce hedef kitle segmenti arasından seçim yapabiliyor. Alışveriş davranışlarına göre hedeflenebilen kullanıcılar aynı zamanda ev hanesindeki demografik verilere göre de hedeflenebiliyor. Amazon’un e-ticaret platformunun ötesinde video platformunda tüketilen içeriklere göre de hedeflemeye tabi tutulduğunu belirtelim.

Bu noktada reklam platformunun kullanan firmaların karşılaştığı dönüşüm oranlarından bahsetmekte de fayda var. Sağlıklı beslenme atıştırmalığı üreten Just the Cheese firması, 3 ay boyunca Amazon üzerinden bir reklam kampanyası düzenledi. Bunun sonucunda sitede 6 milyon kez gösterilen reklamlar, 22 bin tıklama aldı. Toplamda 4 bin sipariş alan firmanın yüzde 20 dönüşüm oranı karşısında etkilendiğini söylemek mümkün.

Tüm bu detayların ötesinde Amazon’un, dönüşümleri takip etmek için geçtiğimiz yıl pixel aracını yayına aldığını da belirtelim.

Görünen o ki ABD’li e-ticaret devi Amazon, dijital reklam sektörüne yeni bir soluk getirerek Google ve Facebook’un krallığına göz dikecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.