Yatırımcı, kurucu ekiplerde kadın lider görmek istiyor

Yatırımcı, kurucu ekiplerde kadın lider  görmek istiyor

Konuk yazarımız Ebru Dorman, StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı'dır.

Kadınların iş dünyasında lider roller üstlenmesi, dijital çağda daha önce hiç olmadığı kadar önem taşıyor. Üstelik bu yılki Global Leadership Forecast raporu gibi pek çok araştırma da bu gerçeği destekliyor. Toplamda 25 bini aşkın lider ve 2.400'ün üzerinde kurumla görüşme yapan araştırmacılar, kadınların yönetim kurulunda üstlendiği yapıcı rolü son derece net biçimde ortaya koydu: Üst düzey yönetim ekibinde kadınlara yer veren kuruluşlar 1,4 kata kadar daha kârlı ve istikrarlı büyürken, dijital dönüşümü daha etkin biçimde yönetiyor.

Bu istatistiklerin arkasında ise çeşitlilik sayesinde zenginleşen yönetim kurulunun, yeni çözüm ve fırsatlar geliştirmek için birlikte çalışması yatıyor. Farklı perspektifler, başarıyı da beraberinde getiriyor. Peki, dünyada değişim rüzgarları eserken, Türkiye bu konuda nasıl adımlar atıyor?

TÜİK rakamlarına bakınca, Türkiye'de kadın girişimci sayısının 110 bin ile toplamın sadece %8,5'ine denk geldiğini görüyoruz. Benzer şekilde, Startups.Watch'un derlediği veri, 2010 yılından itibaren Türkiye’de kurulan teknoloji girişimlerinde kurucular arasında kadınların oranının %14,6 ile sınırlı kaldığını gösteriyor. Bir artış var gibi görünmekle beraber yetersiz.

StartersHub olarak, girişimcilik ekosisteminin iş dünyasına yeni kadın liderler kazandırmak için eşi görülmemiş bir fırsat meydana getirdiğine inanıyoruz. Her bir girişimin temel çıkış noktası iki ana unsura dayanıyor; sorunun tespiti ve çözümün geliştirilmesi. Kadınların masaya getirdiği zengin perspektif, bir girişimi girişim yapan bu iki süreçte de kritik fayda sağlıyor. Bu nedenle de kurucu ve lider ekibinde kadınların yer aldığı girişimlere ilgi hızla artıyor.

Startup ekosisteminin kadın liderleri dönüşüme öncülük ediyor

StartersHub çatısı altında, Startupbootcamp Istanbul, StartersHub XO, 3S Landing Pad ve Gamer’s Qube programları kapsamında bugüne kadar toplamda 56 girişime erken aşamada yatırım, hızlandırma ve globalleşme desteği sunduk. Bu girişimlerin içinde en az bir kadın kurucu ortağı olanların oranı ise yüzde 38'e ulaşıyor. Bu oranın hem Türkiye hem global istatistiklerin bir hayli üzerinde olduğunu gururla paylaşabilirim.

StartersHub'ın portföyünde bulunan Zeplin, Reality Arts, Poltio, Paym.es, Kimola, Eyedius, Teleporter ve Optiyol gibi girişimler, cinsiyet ve tecrübe açısından dengeli bir ekiple yola çıkarak kısa zamanda önemli yatırımlar almayı başardı.

Kadın girişimciler, erken aşama yatırımlarda tercih sebebi

Geliştiricilerin ve tasarımcıların birlikte verimli şekilde iş yapmalarını sağlayan ortak çalışma platformu Zeplin, Startupbootcamp Istanbul programının hemen ardından Amerika’da y-combinator programına katılıp 1,3 milyon dolar yatırım aldı. Karlı ve hızlı büyüme momentumunu sürdüren Zeplin’in kurucusu Pelin Kenez Forbes dergisi tarafından teknoloji dünyasını sarsan 60 kadın kuruculu teknoloji şirketi listesinde yer alan tek Türk isim oldu.

Bilgisayar oyunları ve sanal gerçeklik deneyimleri üreten Reality Arts 130 bin dolar, sosyal anket platformu Poltio 416 bin dolar, sosyal alışveriş platformu Paym.es 180 bin dolar yatırım aldı. Eyedius ise İTÜ Big Bang 2017'de aldığı 1,4 milyon TL yatırımla birinci oldu. Teleporter ve Optiyol StartersHub’ın 3S Landing Pad Silikon Vadisi programı kapsamında global ölçeklenme yolculuğunda önemli adımlar atan şirketler arasında yer alıyor.

Yarının liderleri StartersHub’da buluşuyor

Girişimin kurucu ekibi cinsiyet ve tecrübe açısından ne kadar dengeli bir yapıya sahipse, bizden ek yatırım alma olasılığının o derece yüksek olduğunu görüyoruz. Hızlandırma programlarımızı tamamlamış şirketler arasında ek yatırım yaptığımız şirketlerin oranı yüzde 41. Bu yatırımların çoğunda StartersHub ile beraber diğer fon, kurum ve melek yatırımcılar da yatırım turumuza dahil oluyor. Kadın kurucusu olanlar arasında ek yatırım oranı yüzde 88'e ulaşıyor.

StartersHub kurulduğu ilk günden bu yana kadın ekip arkadaşlarımızın oranı gerek sektörün gerekse iş dünyasının çok üzerinde bir ortalamada oldu. Kadınların sağladığı zengin bakış açıları, disiplin ve verimlilikle kısa sürede hızla büyüdü. Öyle ki, kadın ekip arkadaşlarımızın oranı bazı dönemlerde %50’nin üzerine çıktı. Bu bizim için önemli bir gurur kaynağıdır. StartersHub olarak bu konuda daha güçlü adımlar atılmasına öncülük etmeyi hedefliyoruz.

Görsel Kaynak: Shutterstock

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.