Rolls-Royce dünyanın en hızlı elektrikli uçağını üretmek istiyor

Rolls-Royce, ACCEL adını alacak ve saatte 480 km hıza ulaşabilecek elektrikli uçağın projesini başlattı. Uçağın 2020 yılında ilk uçuşunu yapması hedefleniyor.
Rolls-Royce dünyanın en hızlı elektrikli uçağını üretmek istiyor

Rolls-Royce markası her ne kadar bugün pek çok kişinin aklına lüks otomobilleriyle geliyor olsa da aslında Rolls-Royce uçak motorları da üreten dev bir mühendislik şirketi. Hatta ortaklarıyla birlikte elektrikli motorlar üzerinde de çalışan Rolls-Royce yeni projesiyle dünyanın en hızlı elektrikli uçağını üretme peşinde. Uçağın hedef hızı saatte 480 km'den fazla olacak şekilde belirlenmiş.

ACCEL (Accelerating the Electrification of Flight) adını alacak olan proje tamamen elektrikli bir motor aracılığıyla uçacak. 2020 yılında ilk uçuşunu İngiltere'de yapması beklenen uçağın hali hazırda tasarım çalışmaları devam ediyor. Ancak uçağın hız yapmaya yönelik olarak tek kişilik tasarlanacağı şimdiden belli. Uçağın tam şarj ile gidebileceği menzil ise yaklaşık 200 mil yani 322 km civarında. Kısaca bu uçak tek bir şarj ile havalandıktan sonra Manş Denizi'ni aşarak Londra'dan Paris'e uçabilecek güçte olacak.

ACCEL projesi aynı zamanda İngiltere hükümeti tarafından da desteklenen bir proje. Bununla birlikte elektrikli motorlar konusunda uzman olan YASA ve havacılık girişimi Electroflight da projeye destek sağlıyor. Bununla birlikte Formula E fikrinin arkasındaki isimler de ACCEL projesine destek sağlıyor.

Elbette Rolls-Royce'un bunu neden yaptığını sorgulamak da gerekiyor. Uçak motorları konusunda ciddi bir pazar payı olan Rolls-Royce yakın gelecekte elektrik motorlu uçakların geleceğinin farkına varmış gibi gözüküyor. Dolayısıyla bu geleceği hazırlık adına Rolls-Royce'un bu tarz denemeler yapması ve kendisini elektrikle çalışan uçak motorları konusunda uzmanlaştırması çok olağan ve mantıklı gözüküyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.