IBM, CES 2019'da 20 qubit’lik kuantum bilgisayarını tanıttı

IBM’in System Q One projesi, kişilerin kendi evlerindeki bilgisayarları gibi bir kullanım olanağı sağlayacak, ancak kuantum bilgisayarın her yerde bulunmayacağını da belirtelim.
IBM, CES 2019'da 20 qubit’lik kuantum bilgisayarını tanıttı

IBM, CES 2019'da, laboratuvar dışında kullanılmak üzere tasarlanan ilk kuantum bilgisayarının tanıtımını gerçekleştirdi. 20 qubit'lik sistem, araştırma ve iş uygulamaları odağında böyle bir makineyi kullanmak için gereken kuantum ve klasik bilgisayar parçalarını tek bir pakette birleştiriyor. IBM'in yeni bilgisayarda müzeler için yüksek kaliteli sunum sistemleri tasarlayan Goppion ile iş birliği yaptığını da belirtelim.

IBM, bilimsel ve ticari kullanım için tasarlanan kuantum bilgisayarını ilk tam entegre evrensel kuantum hesaplama sistemi olarak nitelendirirken, birçok kişinin 20 qubit'lik bir makinenin, insanların kuantum bir bilgisayar için öngördüğü ticari uygulamaların çoğu için yeterince güçlü olmadığını düşündüğünü de hatırlatmakta fayda var.

Kuantum bilgisayarda bütün donanım, 2,74 metrelik küp şeklinde tasarlanmış olan, yaklaşık 1,5 cm kalınlığındaki borosilikat camdan yapılma kalıbın içine yerleştirilmiş. Küpün üzerinde bulunan ön ve arka kapılar da eş zamanlı olarak açılabiliyor. Her iki kapının da açılması cihazın devrilmesine sebep olabiliyor, bu yüzden bağımsız alüminyum ve çelik çerçeveler cihaza destek oluyor. Bu sayede titreşim ve diğer etmenlerin etkileri azaltılıyor ve cihazın yapısal bütünlüğü de güvenceye alınıyor. Projenin tasarımı ise Map Project Office tarafından gerçekleştirildi. Map Project Office bundan önce ise Sonos ve Honda gibi şirketlerle çalışmıştı.

Tasarımda kullanılan cam kabuk, cihazın sıcaklığının kontrol edilmesini sağlıyor. Çünkü kuantum çiplerinin mutlak sıfır noktasının hemen üstünde kalması gerekiyor. Böylelikle olası bir titreşim veya çipteki bir ısınma, projeyi faydasız hale getirebileceği için IBM bu konuda önlemini en baştan alıyor.

IBM’in System Q One projesi, kişilerin kendi evlerindeki bilgisayarları gibi bir kullanım olanağı sağlayacak, ancak kuantum bilgisayarın her yerde bulunmayacağını da belirtelim. IBM, her ne kadar çığır açabilecek yeni bilgisayarını tanıtmış olsa da kullanımının yıllar alacağını söylemek mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.