Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan blockchain projesi açıklaması

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bakanlığın Blokzincir Türkiye Platformu'nun ilk kamu üyesi olacağını açıklayarak, blockchain sayesinde ihracat ve ithalat işlemlerinin hiç olmadığı kadar hızlı gerçekleşmesini sağlayacak yeni bir sistem üzerinde çalışmaya başladıklarını belirtti.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'dan blockchain projesi açıklaması

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre bakanlık blokzinciri konusunda çalışmalara başlayacak ve Blokzincir Türkiye Platformu'na üye olacak. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yapılan açıklamaya göre bakanlık yeni bir blockchain projesi için de kolları sıvamış durumda.

Öncelikle açıklamanın bir bakan düzeyinde gelmesinin oldukça önemli olduğunu söylememiz gerekiyor. Bakan Pekcan, Ticaret Bakanlığı'nın Türkiye'nin uluslararası kuruluşlar nezdinde akredite ilk "Davranışsal Kamu Politikaları" birimini barındırdığını açıklarken, politiklara yeni konseptler kazandırmaya devam etttiğini söyledi. Blokzincir teknolojisinin birbirini tanımayan ya da birbirlerine güvenmeyen tarafların ortak bir platform üzerinden bir aracıya ihtiyaç duymadan işlem gerçekleştirebilecekleri yeni bir kayıt teknolojisi olduğuna işaret eden Pekcan, birçok uzmanın blokzincir teknolojisinin gelecek dönemde, geçmişte internetin yarattığı türden büyük bir etki yaratmasını öngördüğünü dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı olarak Türkiye'nin dış ticaret işlemlerinde dijital dönüşüm sağlamak için çalışacaklarını ve blockchain teknolojileri sayesinde kurumlar arası koordinasyonun yeni bir boyut kazanacağına da dikkat çekti. Yeni sistem üzerinde çalışmaya başladıklarının açıklamasını yapan Pekcan, test ve kabul işlemleri gibi ürünlerin gümrükte beklemesine sebep olan birçok işlemin yeni yapıyla artık sorun olmaktan çıkacağını belirterek, "Artık farklı kurumların benzer testler istemesi nedeniyle yaşanan kayıpların önüne geçilecek." dedi.

Dijital dönüşüm gerçekleştiren Singapur gibi ülkelerle yapılan görüşmelerin yeni bir dönemin habercisi olduğunu belirten Pekcan, blokzincir teknolojilerinin kamu politikalarına entegrasyonunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ikinci 100 Günlük Eylem Planı'nda da yer aldığını anımsattı.

Türkiye Bilişim Vakfı'nın bir girişimi olan "Blokzincir Türkiye Platformu"na üye olacaklarını belirten Ruhsar Pekcan, platformun ilk kamu üyesi olacaklarını açıkladı. Platformda eksik olan kamu perspektefini getireceklerini aktaran Pekcan, bu alanda çalışma ve analizlerin gerçekleştireleceğini belirtti.

9 Ocak'ta imzalanacak

Ticaret Bakanı Pekcan, her zaman olduğu gibi blokzincir konusunda da sahadaki aktörlerle konuşarak politikalarını şekillendirdiklerini belirterek şöyle konuştu:

Bu kapsamda 9 Ocak'ta Kamuda Blokzincir Konferansı düzenlenecek ve Bakanlığımız ile Blokzincir Türkiye Platformu arasında bir mutabakat zaptı imzalanacak. Söz konusu mutabakat zaptı bu alandaki iş birliğimizin kurumsallaşmasına önemli bir katkı sağlayacak. Kamunun blokzincir stratejisinin oluşturulması için temel olacak konferansa 30'dan fazla kamu kurum ve kuruluşunun katılması bekleniyor. Blokzincir alanında Türkiye'nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri ve Blokzincir Türkiye Platformunun yöneticileriyle özel olarak buluşacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.