NASA tarafından Güneş Sistemi'nin "mücevheri" olarak tanımlanan Satürn, bugünlerde göz kamaştırıcı halkası ile gündemde. NASA'nın yaptığı yeni bir araştırmanın sonuçları, Satürn halkasının bilinen süreden çok daha kısa zamanda kaybolacağını iddia ediyor.
NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden James O'Donoghue, Satürn halkasında oluşan yağmurun, olimpik bir yüzme havuzunu yarım saat gibi bir sürede doldurabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Halka sisteminin 300 milyon yıl içinde yok olacağını düşündüklerini belirten O'Donoghue, ancak Cassini uzay aracının bu süreyi 100 milyon yıl olarak hesapladığını söyledi.
Halka, Satürn'ün manyetik etkisinin altında, devasa buz parçalarının oluşturduğu toz yağmurları olarak gezegenin yer çekimi nedeniyle içeriye doğru küçülüyor. Zira 70'li yılların sonunda NASA'nın uzaya fırlattığı Voyager 1 ve 2 uzay araçları 1980'lerin başlarında Satürn'ün buz parçacıklarının gezegene doğru yağdığını ve gaz devinin atmosferinde karanlık bantlar oluşturduğunu gösteren kanıtlar bulmuştu.
Halkaların, 4 milyar yaşındaki gezegenin hangi evresinde oluştuğuna yönelik net bir bilgi yok. Ancak teoriler arasında gezegenin halkaları daha sonra yaşamına soktuğu, halkaların Satürn'ün etrafındaki yörüngedeki küçük buzul uyduların birbirleri ile çarpışması sonucunda oluşmuş olabileceği yer alıyor. Diğer bir teori ise bu küçük buzul uyduların yörüngeden geçen bir asteroit veya kuyruklu yıldızın kütleçekimsel dalgaları ile sarsılmaları sonucu oluşmuş olabileceği tezini savunuyor.
Araştırmacılar çok hızlı bir şekilde kayboldukları için, halkaların - kozmik ölçeklerde - çok uzun süre var olmadığını varsayıyorlar. Bir diğer görüş ise Leicester Üniversitesi'nden yazar Tom Stallard'dan geliyor. Stallard'a göre halkaların yaşlarının gerçekten şaşırtıcı sonuçları var. “Dinazorlar zamanında, Satürn halkalarının bugün onları gördüğümüzden daha büyük ve daha parlak olmaları mümkün. Satürn'de gezegenin oluşmasından çok sonra dramatik bir şey olmuş olmalı.” diye ekliyor sözlerine.
Jüpiter’in ardından Güneş Sistemi'ndeki en büyük ikinci gezegen olan Satürn, yörüngesini yaklaşık 29.5 Dünya yılında tamamlıyor. Gezegeni bugüne kadar Voyager 1 ve 2 dahil olmak üzere toplamda dört uzay aracı ziyaret etti. Diğer uzay araçları ise 2017 yılında görevini Satürn'e yaptığı ölüm dalışı ile sonlandıran Cassini ve Pioneer oldu.
Son olarak Icarus dergisinde de kaleme alınan araştırma hakkında detaylı bir makale okumak isteyenler için makalenin linkini buraya bırakalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap