Facebook, Apple ve Google’ın uygulama mağazası alanındaki tekelini Anlık Oyunlar ile yıkmaya hazırlanıyor. Şirket, Anlık Oyunlar platformu ile hem hedef kitlesini genişletiyor hem de geliştiricileri yeni üretimler yapmaları için teşvik ediyor.
HTML5 tabanlı olan ve Facebook’un sohbet uygulamalarında kullanılabilen Anlık oyunlar, kullanıcılara indirmeye ihtiyaç duymadan oyun oynayabileceklerini gösteriyor. Aynı şekilde kullanıcılar Facebook’a ait olan platformlardan çıkmak zorunda kalmadan da oyun oynayabiliyor.
Bir oyunun Facebook’un varlıkları içinde piyasaya sürülebilmesi ise geliştiricilerin Uygulama Mağazası’nı es geçebilmesini sağlıyor. Bu durumun klasik ve sosyal oyun kategorilerinde boy gösteren Apple ve Google’ın gelir kaynaklarına tehdit oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Facebook, Anlık Oyunlar platformunu güçlendirmeye devam ederken, kullanıcıların ve geliştiricileri Apple ve Google uygulama mağazalarından kendi platformuna çekmek için de ciddi bir çaba sarfediyor. Bu kapsamda Facebook'un attığı adımlara göz atmakta fayda var.
Ekim ayında Anlık Oyunları Facebook Lite uygulamasına taşıyacağını duyuran şirket, bu hamlesiyle oyun indirmek için yeterli kaynağa sahip olmayan kullanıcı kitlesini hedefledi. Böylece Anlık Oyunlar kısıtlı depolama ve hafıza alanına sahip kişiler için yeni bir oyun platformu olarak konumlandı.
Şirketin aynı ay içinde Facebook Gruplarının sekmesine Anlık Oyunları eklediğini de hatırlatalım. Özellikle oyun odaklı gruplarda bu özelliğin yayına alınmış olması ciddi bir kullanıcı kitlesinin ilgisini çekmiş olabilir. Zira platformda oyun özelinde açılmış 270 bin Facebook grubu ve bu gruplara aktif olarak katılan 90 milyon kişi bulunuyor. Bir süredir bu kişiler gruplardan ayrılmadan oyun oynayabiliyor.
Son olarak Aralık ayında yeni çıkardığı Portal’a Anlık Oyunları getiren Facebook, Words with Friends, Battleship ve Draw Something oyunlarını kullanıcılara sundu. Bu yeni destekle birlikte kullanıcılar Anlık Oyunları, telefonlarında, tabletlerinde, bilgisayarlarda ve akıllı hoparlörlerde oynayabiliyor.
Anlık oyunlar için kullanıcılara bir çok farklı platform ve özellik üzerinden seslenen Facebook, geliştiricileri teşvik etmeyi de ihmal etmiyor. Oyun geliştiricilerinin Android’deki gelirlerini artıran şirket, Ağustos ayından bu yana oyun içi satın almalardan yüzde 30’luk kesinti yapmayı bıraktı. Böylece Android tabanlı anlık oyun geliştiriciler yüzde 30’luk kısmı kendilerine ayırabiliyor.
Facebook Mayıs ayında Uygulama içi satın almayı ilk kez tanıttığında Google da Facebook da satın almalar ile Android üzerinden yüzde 30 gelir elde ediyordu. Ancak Facebook’un bu yüzde 30’luk gelirden feragat etmesi daha fazla geliştirciyi Anlık Oyunlar platformunda geçiş yapmaya teşvik etti.Oyunlardaki artış ile birlikte kullanıcı tabanı ve kullanım oranında da artış yaşanması olası. Bu anlamda Facebook'un oyun alanında Google ve Apple uygulama mağazalarına ciddi bir olarak öne çıkacağını söylemek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap