Çıktığı ilk yıllarda belli bir süre boyunca kendine gelir modeli yaratmakta güçlük çeken Twitter, reklam modellerini yayına aldıktan sonra da Facebook'un popülaritesini yakalayamadı. Her ne kadar bu iki sosyal ağ da reklamların güvenliği konusunda tartışmalara konu olsa da Twitter, platformunda yayınlanan reklamlarda kullanıcı güvenliğini sağlamaktan çok uzak.
Twitter'da sponsorlu çıkan reklamlar dolandırıcılık ya da başka nedenlerle şüpheli bulunduğunda şikayet edilebiliyor. Şikayet sonucunda bu reklamlar platformdan kaldırılıyor. Ancak reklamı veren hesabın kullandığı linkler takip edilmediği ya da engellenmediği için reklamlar farklı hesaplar üzerinden verilebiliyor.
Bu da aslında Twitter'ın uzun süredir mücadele ettiği platformundaki kötü niyetli hesaplarda artış yaşanmasına sebep oluyor. Bu arada spam kullanıcılarının yeni hesap açmak yerine kullanıcı adı değiştirmeyi de tercih edebildiğini belirtelim. Kötü niyetli hesaplar hem kullanıcı büyümesinin hem de platformun güvenilirliğinin önündeki en büyük engellerden biri.
Bunun yanı sıra Twitter istemeden de olsa tanınmış markaların isimlerinin zedelenmesine da aracı oluyor. Bu noktada başta bankalar olmak üzere Twitter üzerinden reklam vermeye sıcak bakmıyor. Aynı şekilde Türkiye bölgesinde spam veya kötü niyetli hesapların kolayca reklam verebilmesi ancak kullanıcıların reklam vermekte zorluk yaşaması da dikkat çekiyor.
Platformda Twitter'ın ismini kullanarak dolandırıcılık yapan hesapların, şirketin radarına ilk etapta yakalanmaması ise ilginç. Hatta bu nedenle kullanıcıların da sıklıkla Twitter'ı tiye aldığını söylemek mümkün.
Reklam gelirlerinin büyümesi aslında Twitter'ı doğrudan etkiliyor. Buna rağmen şirketin hala bu problemleri çözememiş olması oldukça şaşırtıcı. Şimdiye kadar üçüncü parti uygulamalardan şüpheli hesaplara kadar birçok farklı alanda, kötü niyetli yazılımlara karşı ciddi adımlar atan şirketin, reklam moderasyonu konusunda da ciddi bir adım artması şart.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap