Markalar neden Instagram'da gizli hesap kullanmalı?

Markalar neden Instagram'da gizli  hesap kullanmalı?

Bazı markaların ya da Influencerların Instagram hesaplarının gizlilik ayarını değiştirerek herkese açıktan gizliye dönüştürmesi dikkatinizi çekmiş olabilir. Aynı şekilde bazı hesapların hayatına gizli olarak başlayıp gizli olarak devam etmesine de rastlamış olabilirsiniz.

Takipçiler veya hayranlarla araya bir gizlilik mesafesi koymak size sıra dışı geliyor olabilir. Yine de işe yaradığını söylemek mümkün. Hatta ülkemizde mizahi paylaşımlar yapan Meerketonprozac ve micro Influencer Ebrar Güldemler'i bu hesaplara örnek olarak gösterebiliriz. Yurt dışında ise 8.6 milyon takipçisi olan Couplesnote gizli hesaba geçiş yaparken, Everlane markası ise yeni gizli hesabını yayına aldı.

Öncelikle markaların neden gizli hesaplar kullanmak istediğine değinelim. Gizli hesaba geçiş yapmak, içeriklerinizi sadece sizi takip eden kişilerin görmesini sağlar. Dolayısıyla popüler etiketler kullansanız dahi gönderilerinizi aramalardan gizlenecektir. Aynı şekilde içeriğinizi görmek isteyen kullanıcılar da takip isteği göndermek durumunda kalır. Böylece bir onay süreci ile takipçilerinizi seçme yetkisine kavuşursunuz. 

14 milyondan fazla takipçisi olan hesapları yöneten ajans Doing Things'in kurucusu Reid Hailey, Atlatic'e verdiği röportajda, yüksek takipçili markaların Instagram'da neden gizli hesabı tercih ettiğini açıkladı. Herkese açıkken haftada 10 bin yeni takipçi kazanan çok takipçili hesaplar, gizli hesaba geçiş yaptıklarında bu rakam 100 bine taşınıyor.

Bu büyüme de hem Instagram algoritmasının hem de insanların gizli içeriklere karşı merak duymasının payı var. Büyümeyi zorlaştıran Instagram algoritmasına karşı ortaya konan bu çözümün faydalarını beraber inceleyelim.

Gizli ve kişiselleştirilmiş içeriğin yükselişi

Gizli Instagram hesaplarının bir trende dönüşmesi aslında kullanıcıların ve markaların daha küçük ve kapalı gruplara yönelmesi trendiyle ilişkili. Hatta buna benzer bir durumu daha önce Facebook Gruplarının popülerleşme sürecinde yaşamıştık.

Gönderilerinizi görebilecek kişilerin sayısını kısıtlayarak, hesabınızdaki takipçilere hali hazırda ulaşabildiklerinden daha kaliteli içerikler sunacağınızı belirtmiş oluyorsunuz. Üstelik takipçiler paylaşılan içeriklerin kendilerine özel olarak oluşturulduğunu hissediyor. Bunun yanı sıra takipçilerin kendilerini özel bir topluluğun parçası gibi hissettiğini de ekleyelim.

Ayrıcalıklı olma hissi

Instagram’da gizli hesaba geçiş yapmak hali hazırda sizi takip edenlerin değerli hissetmesini sağlarken, yeni takipçilerin merakta bırakarak bir şeyleri kaçırma korkusu FOMO’dan faydalanıyor.

Bu arada FOMO’dan farklı alanlarda da faydalanbileceğinizi belirtelim. Örneğin, yeni ürünler piyasaya sürecekseniz, en sadık müşterilerinizi ayrcalıklı bir ilk gösterimle ödüllendirebilirsiniz. Böylece yeni müşterilerinize de sizi takip etmeleri için bir sebep sunmuş olursunuz.

Daha fazla takipçi

Yazının başında da belirttiğimiz üzere gizli hesaba geçiş yaparak, içerikler konusunda marka uyandırıyor ve kullanıcıları takip et butonuna basmaya teşvik ediyorsunuz. Özellikle algoritma değişimiyle birlikte takipçi sayısında artış görmekte zorlanan markalar, gizli hesaba geçiş yaparak bu takipçi sayısını arttırıyor.

Bunun yanı sıra gizli hesabı genellikle görsel komedi hesaplarının tercih etmesinin sebebi ise içeriklerin arkadaşlar arasında sıklıkla paylaşılması. Hesabı takip etmeyen bir kullanıcı, kendisiyle paylaşılan içeriği görebilmek adına takipçiye dönüşebiliyor.

Takipçileri elde tutmak

Gizli hesaplara gönderilen takip isteği, aynı zamanda hesap sahiplerinin bildirim almasını sağlıyor. Takipten çıkmak isteyen bir kullanıcı ise Takibi Bırak butonuna bastığında “Emin misiniz?” Uyarısı alıyor.

Herkese açık hesaplarda olmayan bu soru, takibi bırakma oranları üzerinde de düşüş etkisi yaratıyor. Kullanıcılar da sizi takip etmeyi bırakmadan önce iki kez düşünmüş oluyor.

Daha fazla kontrol

Aslında yazının girişinde de bu konuya değindik. Gizli hesaplar, bir marka olarak takipçilerinizin ve hayranlarınızın demografisini ve özelliklerini seçebilmenizi sağlıyor. 

Herkese açık platformlarda hayranlarınız geri bildirimleri konusunda dürüst davranmayabilir ya da sizinle bağlatılarını paylaşmak istemeyebilir. Ancak topluluk için samimi, küçük ve özel bir alan yarattığınızda hem bağlantıları yönetmeniz kolaylaşır hem de takipçileriniz bire bir değer sunmuş olursunuz. Trol hesapları ise hızlıca eleyebilirsiniz. 

Dezavatajlar

Tüm bu avantajlara rağmen gizli hesap kullanmak her markaya uygun olmayabilir. Öncelikle gizli hesaba geçiş yaptıktan sonra işletme hesabını kaybetmeniz söz konusu. Zira Instagram'da sadece kişisel hesaplar gizli hesaba geçiş yapmasını destekliyor. Bu noktada istatistikleri kaybedeceğinizi söylemekte de fayda var.

Bunun yanı sıra içeriklerinizi takip etme şartıyla sunmanız bazı kullanıcılara itici gelebilir. Bu durum genellikle sizi takip eden ancak içeriklerinizde aradığı etkiyi bulamayan kullanıcılar için geçerlidir.

Son olarak içeriklerinizin herkes açık bir şekilde bir akışta ya da Keşfet'te görünememesi, trafik açısından bir dezavantaj olarak öne çıkıyor. Bu noktada gizli hesaba geçiş yapmanın daha küçük ve niş markalar veya mizah hesaplarında olumlu etki gösterebileceğini ancak düzenli olarak yeni kişiler tarafından keşfedilmek isteyen büyük markalar için kullanışlı olmayabileceğini belirtelim.

Görsel Kaynak: istarsoft

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.