Google, 2017'de sessiz sedasız Arts & Culture adlı bir uygulama yayınladı. Uygulama ilk başlarda pek dikkat çekmiyordu, lakin Arts & Culture'ın "Art Selfie" bölümüyle kullanıcılar, kendi fotoğraflarını çekip uygulamaya yükledikten sonra sanat eserlerindeki benzerlerini bulabilmeye başladı. Yapay zeka yardımıyla ünlü tablolardaki benzerlerini bulan ve benzerliklerini yüzde olarak sistem üzerinden görebilen kişiler de uygulamanın eskisine kıyasla daha popüler hale gelmesini sağladı.
Art Selfie, 2018 yılında viral haline geldi ve bununla birlikte Arts & Culture, App Store'da en çok indirilen uygulamalar arasına girdi. Bu gelişmelerin ışığında 2018'in yapay zekanın yılı olduğunu söylemek mümkün. Biz de bu yazımızda 2018'in yapay zekayı odağına alan en iyi 5 fotoğrafını sizler için inceledik.
Yapay zeka, fotoğraflardaki çıplaklığı kapatabiliyor
2018 boyunca yapay zeka, sanatçılar tarafından eski ustalar gibi resim yapabilmek, nü ve manzara çizebilmek, sıfırdan havai fişek üretmek gibi faaliyetlerde kullanıldı. New York Times bile, Janelle Shane ile birlikte yapay zeka yardımıyla Cadılar Bayramı kostümleri üretti. Daha sonra bir Times illüstratörü bunları çizdi. Yapay zeka araştırmacısı Robbie Barrat de çıplak portreler üzerindeki sinir ağlarını eğiterek aşağıdaki gerçeküstü görüntüyü yarattı.
Şirketler, yapay zekayı pazarlama aracı olarak kullanıyor
Teknoloji şirketleri, kişilerin 2018'de kullanması için yapay zeka odaklı araçlar yayınladılar. Microsoft Research, tamamen kişilerin söylediklerine dayalı bir imaj yaratabilen bir algoritma yarattı. Adobe, kullanıcının portresini Mona Lisa'dan Yunan heykeline kadar her tarza dönüştürmesini sağlayan bir araç yayınladı. IBM, ünlü olarak neye benzeyeceğinizi gösteren bir web sitesini yayına aldı. Aşağıdaki görsel de IBM'in web sitesinden aldığımız bir görsel. Bu yapay zeka araçları da şirketlerin yapay zeka konusundaki yeteneklerini nasıl pazarladıklarını ortaya koyuyor.
Yapay zeka ile oluşturulan görseller kavram hakkında bilgi veriyor
2018’de görüntü üretmedeki en büyük buluşlardan biri, Google’da stajyer olarak çalışan Andrew Brock tarafından yaratılan BigGAN adlı bir algoritmaydı. Brock, çoğu araştırmacının yapabileceğinden çok daha fazla resim üzerinde eğittiği karmaşık bir ağ oluşturmak için Google’ın büyük hesaplama gücünden yararlandı. Sonuç ise daha önce görmüş olduğumuz yapay zeka görselleri dünyasının aksine inanılmaz dokuya sahip görüntüler oldu.
Yapay zeka yetersiz kalınca sanat devreye giriyor
Yapay zeka topluluğu için en büyük zorluklardan biri teknolojinin nasıl geliştirileceği. Bu yıl, teknoloji çalışanları şirketlerinin teknolojiyi nasıl uyguladıkları konusunda isyan ettiler. Bununla birlikte algoritmaların dünyayı ve kendimizi deneyimleme biçimimizi ne kadar derinden değiştirdiğiyle ilgili sorular da devam ediyor. Aşağıdaki görüntü teknik olarak bir yapay zeka tarafından oluşturulmadı, ancak yapay zekanın oluşturduğu görsel kültürün önemli bir eseri.
Sanatçıların algoritmik bir toplumun problemli doğasına ışık tutmak için geleneksel medyayı nasıl kullandıklarına da bir örnek. Shin Seung Back ve Kim Yong Hun, 10 sanatçıdan yüz tanıma algoritması tarafından algılanamayacak bir yüz görüntüsünü boyamasını istedi. Her resmin bir bilgisayar tarafından algılanmamasını sağlamak için, her ressamın çalıştığı yere üç adet yüz tanıma algoritmasına sahip bir kamera yerleştirildi. Sanatçılar çalıştıkça, kamera yüzleri aradı ve bir monitör sanatçının bulup bulmayacağını bildirip çalışmayı yönlendirdi, böylece nihai ürün üç algoritmanın hepsinde görünmez olacaktı.
Yapay zeka sahte görüntüler oluşturabiliyor
Bu yıl Cincinnati Sanat Müzesi'ndeki "Life: Gillian Wearing" sergisinde yer alan Turner Ödüllü İngiliz sanatçı Gillian Wearing, yabancıların cesetlerini suratına koymak için deep fake adı verilen bir yöntem kullandı. Deep fake görüntüler, gerçek görünen ancak tamamen sahte olan hareketli bir görüntü oluşturmak için yapay zeka yapımı videolar ve yapay zekanın daha sinir bozucu etkilerinden birini temsil ediyor; gerçek olan ile olmayan arasındaki ayrımı ortadan kaldırıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap