Yemeksepeti, 2018'in yemek trendlerini açıkladı: Burger birinci oldu

Yemeksepeti, 2018'de, 27 bin tekil restorandan verilen 250 milyon porsiyon yemek siparişinden yola çıkarak, Türkiye'nin bu seneki yemek trendlerini paylaştı.
Yemeksepeti, 2018'in yemek trendlerini açıkladı: Burger birinci oldu

2018'in son haftasına girdiğimiz şu günlerde ilginç yıl sonu listeleri bizimle paylaşılmaya devam ediyor. Bir yıl sonu listesi de online yemek sipariş platformu Yemeksepeti'nden geldi. Yemeksepeti, 2018'de, 27 bin tekil restorandan verilen 250 milyon porsiyon yemek siparişinden yola çıkarak, Türkiye'nin bu seneki yemek trendlerini paylaştı.

Bu yılın sipariş rekorunu 1.633 siparişle İstanbul’da yaşayan bir kullanıcı kırdı. Diğer rekorlar ise 1.623 adet siparişle Samsun’dan ve 1.295 adet ile yine İstanbul’dan geldi.

2,7 milyon yeni kullanıcı

2,7 milyon yeni üye ile totalde 11 milyon yeni üyeye ulaşan Yemeksepeti'nin üye sayısı Avusturya ve İsveç gibi ülkelerinden nüfusundan daha fazla hale geldi. Yemeksepeti sistemine bu yıl 14 bin yeni tekil restoran katıldı. Kullanıcılar siparişlerin yüzde 75’ini ise mobil uygulamalardan verdi. En çok siparişin verildiği ilk 3 il nüfusla bağlantılı olarak İstanbul, Ankara, İzmir olurken, Eskişehir, Antalya, Bursa, Adana, Denizli, Kocaeli ve Konya ilk 10’da yer aldı.Tüm şehirler içerisinde sipariş cirosunu en çok artıran iller; ortalama 3 kat artışla Burdur, Karabük ve Karaman oldu. Bu illeri ise sırasıyla; Düzce, Çankırı, Tokat, Kastamonu, Kahramanmaraş, Mardin ve Amasya izledi.

200 milyon TL indirim

Yemeksepeti kullanıcıları yıl boyunca toplam 3,4 milyon yorum ve 4,9 milyon puanlama yaptılar. 2018'de kullanıcıların en çok yemek yedikleri ay Aralık olurken, en çok yemek yenen gün ise pazar oldu. 22 yaşındakiler ise en çok siparişi vererek liderliği ele geçirdi. En çok sipariş veren burç ise oğlak oldu. En çok  yemek siparişi veren kampüs İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü oldu, onu Bilkent Üniversitesi Merkez Kampüsü izledi. Yemeksepeti kullanıcıları 2018’de, yaklaşık 200 milyon TL'lik indirimden faydalandılar.

2018'in birincisi "burger"

Yılın sipariş lideri geçtiğimiz yıl da olduğu gibi burger oldu. Yemeksepeti kullanıcılarının bir yıl boyunca yedikleri burgerleri üst üste koyunca, Everest’in yüksekliğinin 210 katı olduğunu belirtelim. Geçtiğimiz yıl 5. sırada yer alan döner, bu yıl atağa geçti ve sipariş sayısını yüzde 70 artırarak listenin ikinci sırasına yerleşti. Lahmacun bir önceki yıla göre bir basamak geriledi ve 3. sırada yer aldı. Yemeksepeti kullanıcıları bir yıl boyunca 16 milyon lahmacun yedi.

2018'de kahve siparişi arttı

Kahve, bu sene siparişlerini 2 kat arttırdı. En çok sevilen kahve çeşidi ise latte oldu. Atağa geçen bir diğer lezzet ise yüzde 70 artışla deniz ürünleri oldu. Bu yıl diğer en büyük atağı yapanlar ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi yüzde 70 ile döner ve onu takiben yüzde 65 ile çiğ köfte oldu. Kahvaltı siparişleri de yüzde 65 artış ile bu yılın favorilerinden olurken, bu kategoride en çok Ayvalık tostu ve kaşarlı tost sipariş edildi.

Vegan siparişlerde yüzde 92 artış

2018’de 6,5 milyon sipariş alan dünya mutfağının bu seneki favorisi İtalyan mutfağı oldu. Kullanıcılar bu yıl Vegan lezzetlere daha fazla ilgi gösterdiler ve geçen yıla göre siparişleri yüzde 92 artırdılar. Bu sene 2,5 milyon adet Adana dürüm siparişi alındı. Tatlıda ise 1 milyonluk siparişle sufle birinci sıraya yerleşti. En çok tercih edilen çorba türü mercimek olurken, 2018’de toplam 7 milyonluk sayıyla kıymalı pide kendi kategorisinde ilk sıraya yerleşti.

Anadolu restoranlarının cirolarında yüzde 97'lik artış

Yemeksepeti verilerine göre, Anadolu’daki restoran sayılarında geçen seneye oranla yüzde 38 artış görülürken, kullanıcı sayıları ise yüzde 51 arttı. Anadolu’daki restoranların cirolarında geçen seneye göre ortalama yüzde 97 artış yaşandı. Tüm şehirler içerisinde sipariş cirosunu en çok artıran iller; ortalama 3 kat artışla Burdur, Karabük ve Karaman oldu. Bu illeri ise sırasıyla; Düzce, Çankırı, Tokat, Kastamonu, Kahramanmaraş, Mardin ve Amasya izledi.

Süper teslimat ile yüzde 37 fazla sipariş

Kullanıcılarının yorum ve puanlamaya dayalı geri bildirimleri sonucunda sipariş sayısı yüksek olan ve aynı zamanda iptal sipariş oranları düşük olan restoranlara verilen süper teslimat rozeti sayesinde restoranlar diğer restoranlara göre ortalama yüzde 37 daha fazla sipariş alıyorlar. Yıl boyunca kullanıcıların verdiği siparişlerin yüzde 30’u Süper Teslimat rozetine sahip restoranlardan verildi. Ayrıca Vale sistemine dahil olan restoranlar cirolarını ortalama yüzde 30’a kadar artırdı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.