Tamamen oyunculara yönelik olarak geliştirilen, yazılı ve sesli mesajlaşma girişimi Discord, önemli bir yatırıma daha imza attı. Aktif kullanıcı sayısı 200 milyon kullanıcıyı geçen Discord, aldığı son 150 milyon dolarlık yatırımla değerlemesini de 2 milyar doların üzerine çıkarttı.
Geçtiğimiz yaz aylarında 50 milyon dolar yatırımla değerlemesinin 1.65 milyar doları bulduğunu sizlere aktarmıştık. O dönem kullanıcı sayısını 45 milyon olarak açıklayan Discord'un 2017 yaz aylarına göre dört kattan daha fazla büyüdüğünü söylememiz mümkün. Discord'a gelen son yatırım Greenoaks Capital'ın önderliğinde geldi. Bunun yanı sıra Firstmark, Tencent, IVP, Index Ventures ve Technology Opportunity Partners gibi yatırımcılar da Discord'un son tur yatırımında yer aldı.
Bizzat benim de oyun oynarken, takım arkadaşlarımla konuşmak için kullandığım Discord'un, gelen yatırımlarla inanılmaz bir değişikliğe uğradığını da bir kullanıcı olarak gördüm. Çünkü artık Discord oyuncu topluluklarına önem veren, canlı oyun yayınlarının izlenebildiği hatta dilenirse oyun satın alabileceğiniz bir oyun platformu haline dönüştü. Gelen yatırımlar stratejik olarak nasıl kullanılacak buna dair detaylı bilgimiz yok elbette ama Discord özellikle online oyuncular için olmazsa olmaz bir yardımcı uygulamaya olmaya doğru gidiyor.
Özellikle oyun sattıkları online mağaza ile Steam'e de rakip olan Discord, oyun yapımcılarına özellikle gelir paylaşımı yönünde rekabetçi ve agresif bir tutum sergiliyor. Beta olarak sundukları yeni oyun mağazası üzerinden oyun yapımcılarıyla gelir paylaşım modelini %90 / %10 olarak kurgulayan Discord, Steam'in oyun yapımcılarıyla yaptığı gelir ortaklığına göre (%70 / %30) çok daha avantajlı bir konuma geliyor. Dolayısıyla oyun yapımcıları oyunlarını Discord üzerinden yayınlama konusunda bundan böyle daha istekli olabilir.
Bugüne kadar aldığı toplam yatırımın miktarı 280 milyon dolar olan Discord, bugüne kadar yaptığı doğru hamlelerle birlikte yeni yatırımlar almaya ve değerlemesini artırmaya devam etti. Bununla birlikte oyuncuları odağa koyan yapısı, şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Jason Citron'un eski bir oyun yapımcısı olması da bir avantaj olarak değerlendirilebilir. Discord'un ortaya çıkardığı yeni ürünlerle ise büyümesini sürdürecek gibi gözüküyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap