Sherpa'nın kurucusu Yakup Bayrak, Fintech'te tasarım deneyimini aktardı

Sherpa'nın kurucusu Yakup Bayrak, Fintech'te tasarım deneyimini aktardı

Sherpa'nın kurucusu Yakup Bayrak, Webrazzi Fintech 2018’de "Fintech ve Tasarım Barıştı" başlıklı konuşmasında izleyicilerle Fintech girişimlerinin UX tasarım süreçlerini paylaştı. Bayrak, kullanıcı deneyimi tasarımını, kullanıcıyı koruyan ve kullanıcı için deneyimi kolaylaştıran bir öğe olarak tanımladı.

1960'lardan bu yana tasarım odaklı düşünce şemasının nasıl geliştiğini bir görselle anlatan Bayrak, karalamalar olarak başlayan sürecin, finansal dünyada konseptler ve prototiplerile devam ettiğini belirtti. Bu aşamalarda o dönemdeki teknolojik yetersizlikler sebebiyle son kullanıcıya doğrudan danışıldığını da hatırlattı.

Uzun süre boyunca B2B hizmetler sunan şirketlerin deneyim tasarımına mesafeli yaklaştığını belirten Bayrak, son 5 yılda bu durumun değiştiğini vurgulayarak "işimiz iç görü barındırıyor." dedi. Aynı şekilde deneyim tasarımı alanında çalışan profesyonelleri tanımlarken: "çizdiğimiz ekranlar işin yüzde 10 bile değil." ifadesini kullanarak deneyim vurgusu yaptı.

Konuşmasında 2010 yılına ait Türkiye'deki Bankacılık İşlem Maliyetleri grafiğine yer veren Bayrak, internet bankacılığı ve mobil bankacılık arasındaki maliyet farkına dikkat çekti. Bu maliyet farkının mobil bankacılıktaki düşüşle artmış olabileceğini ifade eden, bu yeniliğin kullanıcı talebiyle ilişkili olduğuna da değindi.

Yeni jenerasyon talepleri olmadan inovasyonun gerçekleşmediğini belirten Yakup,  Türkiye iş Bankası'nın 1997 yılındaki ana sayfasını göstererek inovasyonun Fintech dünyasını nereye taşıdığını bir kez daha hatırlattı.

Türkiye'deki bankaların Avrupa ve Afrika ile kıyaslandığında yenilikçi yaklaşıma sahip olduğunu söyleyen Bayrak, 2005 ile 2015 yılları arasındaki müşteri ve işlem hacmi büyümesini de paylaştı.

Bankacılık ile bankalar arasındaki farkın Fintechlerle ortaya çıktığını söyleyen Bayrak, her bir bankacılık işlevine  ait bir fintech bulunmasına da dikkat çekti. Bankaların da Fintechlerle iş birliği yapmaya başladığını belirten Bayrak bunda finansal büyümeyle birlikte tüketicinin de beklenti sahibi olmasının rol oynadığını ifade etti.

Taleplerin karşılanması noktasında deneyim tasarımının sistem ile insan etkileşimini bir araya getirdiğini söyleyerek, kullanıcı davranışlarının sisteme aktarılmasını sağladıklarını sözlerine ekledi. Bayrak, bankacılığın bir hizmet olarak görülmeye başlandığı günümüzde deneyim tasarımı akımının da başladığını izleyicilere aktardı.

Bayrak, aynı zamanda gelişen finans sektöründe "Lego banking" kavramıyla Fintechlerin birleşmeye başladığını da ifade etti. İşin deneyim tasarımı kısmında ise uygulamalarda ana görevlerle ilgili kaç adım atıldığının ve kullanıcının uygulamayı ne kadar kolay öğrendiğinin önemli olduğunu söyledi.

Gelecekte Persona odaklı tasarımın öne çıkacağını belirten Bayrak, ayrı personalara özel tasarımlar sunulacağını sözlerine ekledi. Her bir temas noktasında kullanıcıları dinlemenin önemini vurgulayan Bayrak, yeni düzende ilk etapta ağın değil uygulama tasarımının ortaya konacağını da ifade etti. Bu noktada şu anda IT ve Business ekipleri arasına sıkışan UX tasarımcılarının, şirket içinde de ekipleşmesi gerektiğini belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.