Facebook arama reklamlarını yeniden piyasaya sürüyor

Facebook arama reklamlarını yeniden piyasaya sürüyor

Dijital reklamcılığın iki devi Facebook ve Google rekabeti artıyor. Facebook arama sonuçlarında ve Marketplace'de arama reklamlarını test etmeye başlayan Facebook, Google Adwords'e rakip olmaya hazırlanıyor. Aslında ilk olarak 2012 yılında Sponsored Results özelliğini deneyen Facebook bu reklam modelini 2013 yılında sonlandırmıştı.

Ancak şu an şirket, test ettiği yeni reklam modeliyle otomotiv, perakende ve e-ticaret endüstrisindeki reklam verenler için ABD ve Kanada bölgesinde Facebook arama sonuçlarına reklam vermesini sağlıyor. Bu reklam modeli çerçevesine Haber Kaynağı reklamlarını yeniden değerlendiren şirket başlık, görsel, metin ve statik bir görsele bağlı link veya carousel formatını kullanıcıları web sitelerine yönlendirmek için kullanacak.

Reklam modelinin görsel tasarım sürecinin henüz tamamlanmadığını belirten Facebook, bu konuda görsel paylaşmaktan kaçınıyor. Test performansına bağlı olarak bu yeni reklam modelinin yeni ülkelerde de reklamverenlere açılabileceğini belirtelim.

Arama reklamlarının yeniden gündeme gelmesi Facebook için reklam gelirlerinin çeşitlenmesi anlamına geliyor. Ağrılıklı olarak Haber Kaynağı reklam modeli üzerinden gelir elde eden Facebook, reklam verenlerin Hikaye reklamlarına uyum sağlamasını bekliyor. Bu esnada gelir büyümesi yavaşlayan şirketin, yeni bir çözüm ile gündeme gelmesi hiç de şaşırtıcı değil.

2018'in üçüncü çeyreğinde yıldan yıla yüzde 33 gelir  büyümesi yaşayan Facebook, bir önceki senenin aynı döneminde yüzde 49 büyüme kaydetmişti. 2016'nın üçüncü çeyreğinde yüzde 59 gelir büyümesi yaşayan şirketin her geçen gün ciddi bir büyüme yavaşlığıyla karşılaştığı aşikar. Yine de 14 yıllık bir şirket için yüzde 33'lük gelir büyümesinin kısmen hızlı olduğu söylenebilir.

Şirketin bu çabasının biraz da yıl sonunda belirlenecek toplam gelir ile birlikte bir hisse değeri kaybıyla karşı karşıya kalmamak için hayata geçtiğini söylemek mümkün. Yeni bir reklam modeli düşmekte olan gelir büyümesini canlandırabilir, bunun karşılığında adı skandallarla anılan şirket liderlerinin imajı biraz da olsa geri planda kalabilir.

Facebook Ürün Müdürü Zoheb Hajiyani'nin yeni reklam modeliyle ilgili yaptığı açıklama ise şöyle:

Facebook arama sonuçlarına reklam yerleştirmek üzere küçük çapta bir test yapıyoruz ve testi yaygınlaştırmadan önce bu reklamların insanlar ve işletmeler için faydalı olup olmadığını değerlendiriyoruz.

2012 yılında başlayan test sürecinin sona ermesinin sebeplerinden biri de reklam verenlerin başka sayfa ve ürünleri hedefleyebilmesiydi. Rakiplerinden trafik çalmaya çalışan uygulama ve oyunlar, Facebook’un tüm bu test sürecinden vazgeçmesine sebep oldu.

Şu anda yayına alınan modelde ise tıpkı Instagram reklamlarında da görüldüğü gibi doğrudan bir reklam oluşturmak yerine  Haber Kaynağı reklamlarının yayınlanacağı mecrayı seçiyorsunuz.

Mecraya “Arama” seçeneğini de eklemeniz ile birlikte reklamınız facebook arama motorunda yayınlanmaya başlıyor. Bu arada arama reklamlarının Masaüstünde görünmediğini ekleyelim. Marketplace arama reklamları, iOS ve Android uygulamalarında görüntülenebilirken, Arama reklamları sadece Android uygulamasında test ediliyor. 

Şimdilik reklam verenlerin anahtar kelime odaklı bir reklam modeliyle karşılaşmayacağını da ekleyelim. Yine erişim ve dönüşüm açısından arama reklamlarının ciddi bir fırsat olacağını da söyleyebiliriz. 

Arama reklamları “Sponsorlu” etiketiyle kullanıcıya sunulacak ve diğer reklamlar gibi “Bunu neden görüyorum?” Paneliyle ilişkilendirilecek. Kullanıcılar Arama reklamlarını kapatma seçeneğine sahip değil ama reklamı gizleyebilmeleri mümkün. Son olarak gizleme işleminin diğer arama reklamları görmenize engel olmayacağını da belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.