Manibux'tan dijital neslin harcama davranışları

Manibux'tan dijital neslin harcama davranışları

Bahçeşehir Koleji’nin katkılarıyla ilk kez gerçekleştirdiğimiz Future Talks 2018 etkinliğinde Manibux'un kurucu ortağı  Canan Akmanoğlu Bayrak, dijital neslin harcama davranışlarını paylaştı.

Z ve alfa kuşağı olarak tanımalanan dijital neslin, hayatı ekrandan yaşayıp sosyal medyadan öğrendiğini söyleyen Bayrak, bu neslin hızı çok sevdiğini belirtti. Bayrak, çarpı 2 hızla video izleyen yeni neslin sabırsız olduğuna da dikkat çekti. Bu neslin zamanının olmadığını söyleyen Bayrak, z kuşağının ders çalışırken YouTube'a veya Snapchat'e girdiğini ifade etti.Bayrak, bu neslin internete aşırı bağlı olduğunu da vurguladı.

Manibux verilerine göre Z kuşağının en çok para harcadığı segment yeme-içme sektörü. Z kuşağı özellikle Starbucks ve benzeri Cafelere giderek orada sosyalleşiyor ve ders çalışma gibi faaliyetkleri bu alanda yaparak hayatı orada yaşıyor.

Bayrak'ın paylaştığı iç görülere göre Z kuşağı markaya değil ürüne bağlılık hissediyor. Yeni teknolojilere çabuk adapte olup anında kullanmaya başlayan Z kuşağı alışverişlerini online olarak yapıyor. Üstelik sabırsız olmalarına rağmen teslimatı haftalarca bekleyebiliyor.

Ailelerin bilinçlenmesiyle birlikte aile bütçesinde çocukların da karar mekanizması olarak konumlandığını belirten Bayrak, bu neslin çok küçük yaşta cep telefonu kullanmaya başladığını söyledi. Bu nedenle yüzlerce ve  binlerce markayla karşılaştıklarını belirten Bayrak, ailelerin çocuklarına para ve harçlık yönetimi bilinci vermesi gerektiğini vurguladı.

Z kuşağının sosyalliği daha çok dijitalde yaşadığını belirten Bayrak, bu neslin markalara geri bildirim vermeyi sevdiğini de ekledi. Bu kuşağın yorumlarında acımasız ve net olabildiğini söyleyen Bayrak, Z kuşağının yüzde 74'ünün alışveriş yapmadan önce ürünleri araştırdığını ve yorumları okuduğunu ifade etti. Aynı şekilde yüzde 45'inin de geri bildirimde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Z Kuşağının arkadaş ilişkilerinde de net olduğunun altını çizen Bayrak "-mış gibi yapmıyorlar " dedi. Yeni neslin YouTube ve Google'ı araştırma yeri olarak gördüğünü söyleyen Bayrak, Influencerların fikrinin de bu nesil üzerinde çok etkili olduğunu belirtti. Bu neslin tüketici olarak bizlerden daha bilinçli ve dikkatli olduğunu da vurguladı.

Harçlıklarını anne-baba kontrol etmek  Konuşmasında Manibux verilerini de paylaşan Bayrak, Kız çocuklarının 69 TL erkek çocuklarının ise 55 TL harçlık aldığını belirtti. Harçlıklarını biriktirenlerin yüzde 30 oranında olduğunu söyleyen Bayrak, harcamanın ise yüzde 70 oranında olduğunu ifade etti. Online harcamaların yüzde 35 oranında olduğuna dikkat çekti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.