Mobil cihazlar gelişmeye devam ettikçe hayatımıza giren ekranların görünümü ve boyutu da çeşitlenmeye devam ediyor. Cihaz çeşitliliğinin yanında inanılmaz bir hızla gelişen ve ekranların işlevselliğini büyük oranda etkileyen bir de işletim sistemi yarışı var ki sormayın.
Durum böyleyken mobil tasarım trendi kendi çizgisini ve standartlarını belirliyor. Bu standartlar genllikle çok ciddi günlük aktif kullanıcı sayıları olan sosyal ağlar, bankalar, video platformları, arkadaşlık uygulamaları ve tabi ki oyunlar tarafından belirleniyor demek çok da yanlış olmayacaktır. Bu uygulamaların sahibi şirketler neredeyse her gün farklı testler yaparak en doğruyu, en kullanışlığı belirlemeye ve kullanıcıları uygulamada daha fazla vakit harcamaya yönlendiriyor.
Eğer sektör standartlarını yıkabileceğinize inanıyorsanız lütfen durmayın devam edin fakat standartları yakından takip edip geliştirdiğiniz uygulamanın en son tasarım trendlerine uygun olmasını isitiyor, Amerika'yı yeniden keşfetmek istemiyorsanız sizi Mobbin projesiyle tanıştırmak istiyorum.
Mobbin, mobil tasarım trendlerini en iyi yansıtan 150 uygulamadan alınan 8000 farklı ekran görüntüsüyle hazırlanmış, Jiho Lim tarafından manuel olarak derlenmiş bir koleksiyondur. Bu koleksiyon, piyasada yer alan bir çok farklı trend takip platformunun aksine derleme olması ve sadece Amerika değiş bir çok farklı ülkeden çıkmış popüler uygulamalardan örnekler barındırması nedeniyle örneklerinden ayrışıyor. Doğal olarak diğer platformlar gibi binlerce uygulamayı değil şimdilik 150 uygulamayı baz alıyor.
Sisteme dahil edilen uygulamaların detaylı ekran görüntüleri iPhone X baz alınarak alındığı için biraz sınırlı şu aşamada fakat bu haliyle bile tasarım trendlerini çok iyi yansıtmayı başarıyor.
İş dünyasından bankacılığa, harita uygulamalarından seyahate, haberden sağlığa 19 farklı kategoride filtreleme imkanı sağlayan Mobbin, aynı zamanda sayfa elementlerine (navigasyon, buton tarzı, slider vs...) ve sayfa özelinde (içerik, ödeme, etkinlik vs...) göre de filtreleme imkanı veriyor. Bir başka deyişle sistemde yer alan tüm seyahat uygulamalarının ödeme sayfalarını rahatlıkla bir arada görebiliyor, bu sayfalar içerisindeki buton yapılarını inceleme şansı elde edebiliyorsunuz.
Ciddi bir emek harcanarak detaylı bir şekilde hazırlanmış böyle projeler gördükçe günümüzün en önemli ihtiyaçlarından birinin "fazla bilgi" içerisinde faydalı olanları bulup çıkarmak olduğunu tekrar hatırlıyorum. Eskiden az bilgi vardı ve erişim zordu, şimdi ise çok bilgi var fakat faydalısına erişim yine zor...
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap