NASA'nın Insight isimli uzay aracı Mars'a ayak bastı

NASA'nın uzay aracı Insight, dün Türkiye saatiyle 22.55 civarında Mars'a iniş yaptı. Insight, NASA'nın kızıl gezegene son 6 yılda indirdiği ilk araç olma özelliği taşıyor.
NASA'nın Insight isimli uzay aracı Mars'a ayak bastı

NASA'nın son uzay aracı Insight, dün Türkiye saatiyle 22.55 civarında Mars'a iniş yaptı. Insight, NASA'nın kızıl gezegene son 6 yılda indirdiği ilk araç olma özelliği taşıyor. Daha önce Curiosity ve Opportunity dışında bu kadar büyük aracın Mars'a inmediğini de belirtelim.

Insight iki yıllık görevi de dünkü inişle birlikte başlamış oldu. NASA'nın Mars'ta görev yapan Opportunity adlı uzay aracının devre dışı kalmasıyla Mars araştırmaları yavaşlamıştı. InSight'ın ise bu açığı kapatıp Mars'ın hem yüzeyi hem de yer altı yapısı hakkında detaylı bilgileri Dünya'ya ileteceği düşünülüyor.

NASA'nın canlı yayınladığı ve uzun süredir merakla beklenen iniş başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olsa da hava olayları nedeniyle bazı sıkıntılar da yaşandı. Uzayda geçen altı buçuk aylık yolculuktan sonra Insight, 23:00'ten önce Mars atmosferinin zirvesine çarptı. Araç daha sonra yüzeye iniş yaptı ve hızını saatte 12 bin milden 5 mile düşürmeyi başardı. InSight, yüzeye güvenli bir şekilde ulaşmak için bir paraşütü otonom olarak dağıtmak, radar ölçümlerini toplamak ve iticilerini doğru zamanda ateşlemek zorunda kaldı. Uzay aracının yüzeye inişi toplamda 7 dakika sürdü.

Insight, Mars'ın yeraltı yapısını inceleyecek

InSight yere indiği zaman, Dünya'ya sorunsuz bir iniş yaptığına dair bir mesaj gönderdi. Bu sinyalden dakikalar sonra ise daha güçlü bir sinyal gönderen araç, hem önceki sinyali onayladı hem de durumu hakkında daha fazla bilgi verdi. InSight'ın görevi ise Mars yüzeyinde gezip örnek toplamak olmayacak. Görev süresi boyunca yerinde sabit duracak olan uzay aracı, sondaj yoluyla Mars'ın yeraltı yapısını inceleyecek. Mars'taki sismik aktivite, yeraltı ısısı ve gezegenin çekirdeği konusunda veriler toplayacak olan InSight, çekirdeğin yapısı ve büyüklüğü konusunda da bilgi verecek.

Insight'ın Mars'a sorunsuz inişi, NASA'daki bilim adamları tarafından da coşkuyla karşılandı. Insight sayesinde gelecek dönemde Mars hakkında daha geniş bilgilere ulaşabileceğiz. Merakla bekliyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.