Türkiye'den ve dünyadan e-ihracat fırsatları [İnfografik]

Türkiye'den ve dünyadan e-ihracat fırsatları [İnfografik]

Online ihracat çözümleri platformu B2CDirect, e-ihracat yapmak isteyen işletmelere kolaylık sağlayacak bilgileri barındıran bir infografik yayınlandı.

İnfografiğe göre dünyada internet kullanım oranı, Avrupa'da yüzde 80, Amerika'dan yüzde 73, Orta Doğu'da yüzden 65, Asya'da yüzde 48 ve Afrika'da yüzde 34'lük paylara bölünmüş durumda. Sınır ötesi ve yurtiçi e-ticaret satışlarının 2020'de 3,4 trilyon doları bulacağı düşünülüyor. Sınır ötesi e-ticaretin yıllara göre yükselişini ve lokasyonlara göre paylara bölünmüş halini aşağıdaki grafikten inceleyebilirsiniz.

B2CDirect, tüketicilerin sınır ötesinden alışveriş yapmalarındaki üç önemli sebebi şu şekilde sıralıyor, ucuz fiyatlar, ülkesinde bulunmayan markaları elde etme isteği, benzersiz ve özel ürünlere sahip olma isteği. Sınır ötesi alımlarda tüketicilerin endişelerine baktığımız zaman, tüketicilerin yüzde 57'sinin yüksek teslimat maliyetlerinden şikayetçi olduğunu, geri kalan yüzde 43'lük kısımın olmadığını görüyoruz. Aynı zamanda yüzde 41'i uzun teslimat sürelerinden şikayet ederken, geri kalan yüzde 59'luk kısım için bu bir sorun teşkil etmiyor.

Dünyanın yüzde 57'si sınır ötesi online alışveriş yapıyor

B2CDirect'in hazırladığı infografiğe göre dünyanın yüzde 57'si sınır ötesinden online alışveriş yapıyor. Online alışverişi kıtalara göre incelediğimizde; Avrupa'nın yüzde 63.4'ünün, Asya'nın yüzde 57.9'unun, Afrika'nın yüzde 55.5'inin, Latin Amerika'nın yüzde 54.6'sının ve Kuzey Amerika'nın yüzde 45.5'inin online alışveriş yaptığını görüyoruz. B2C siparişlerde uygulanan gümrük vergisi muafiyetlerine baktığımızda da Avrupa Birliği ülkelerinin 22 euro'nun altındaki siparişlerden gümrük vergisi almadığını, Belarus ve Kazakistan'ın bin euro'nun altındakilerden, Rusya'nın 500 euro'nun altındakilerden gümrük vergisi almadığı bilgisine ulaşıyoruz. Azerbaycan bin dolar, Ukrayna 150 euro, ABD ve Avustralya 800 dolar, Körfez ülkeleri ise 270 dolar altındaki ürünlerden gümrük vergisi almıyor.

İnternetten alışveriş yapan kullanıcıların yüzde 30'u masaüstü bilgisayar, yüzde 24'ü telefon, yüzde 34'ü laptop, yüzde 8'i tablet, geri kalan kısım ise diğer cihazları kullanıyor. Geriye kalan yüzde 1'lik kısımın ise araştırmaya dahil edilmediğini belirtelim.

Sınır ötesi e-ticarette en çok satın alınan ürün kategorisi hazır giyim iken, onu elektronik, sağlık & güzellik, kitap & müzik takip ediyor. En az satın almanın yapıldığı kategori ise araba & motorsiklet olarak karşımıza çıkıyor. Sınır ötesi alışverişlerde en çok tercih edilen ödeme yöntemi ise kredi kartı oluyor.

Türkiye'de 2,5 milyon kayıtlı KOBİ bulunuyor. Bu KOBİ'lerin 900 bininin potansiyel ihracatçı, 65 bininin ise halihazırda ihracatçı olduğunu belirtelim. Türkiye, dünya genelinde 157,1 milyar dolar değerinde gönderi yapıyor. Bu ihracat değerinin yüzde 55'i ise kobiler tarafından yapılıyor. Dünyanın en büyük e-ticaret pazarına baktığımızda, 672 milyar dolarla Çin'i birinci sırada görüyoruz. Onu 340 milyar dolarla ABD, 99 milyar dolarla ise İngiltere izliyor.

İnfografiği aşağıdan detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.