Bugün düzenlediğimiz Webrazzi Developer 2018'de Insıder Kurucu Ortakları Mehmet Sinan Toktay ve Muharrem Derinkök Ürün ve Teknoloji Ölçeklendirme Stratejileri'ni izleyicilerle paylaştı.
Şu anda 20 ülkede iş yaptıklarını belirten Derinkök, ilk olarak 2012'de ölçeklendirme sistemini kurduklarını belirtti. Dokuzuncu ayda Rusya'nın en büyük e-ticaret sitesini sisteme eklemeleriyle büyük bir dalgalanma yaşadıklarını söyleyen Derinkök, artık otomatik ölçeklendirme seviyesinde hareket ettiklerini söyledi.
Bu süreçte ürün tarafında genişlendirmeye gittiklerini belirten Derinkök, başlangıçta panelde bulunan 8 ürününün hepsini ortadan kaldırdıklarını söyledi. Derinkök, şu anda Insider'ın yapay zeka ve makine öğrenmesinden güç alan öngörü odaklı katmanıyla tüm temas noktalarına dokunduğunu belirtti.
Bunun için ölçeklendirmede bir kum saati model kullandıklarını söyleyen Derinkök, takım tarafında "Insider'da nasıl toplantı yapılır? Nasıl not alınır? Bir misafir geldiğinde nasıl karşılanır?" gibi soruları dahi netleştirdiklerini belirtti.
Ürün tarafında yaptıkları ölçeklendirme adımlarını ise ayrı başlıklar altında değerlendirdi.
Jira üzerinde geri bildirimler dahil olmak üzere binlerce fikrin yer aldığı bir fikir havuzu oluşturduklarını söyleyen Derinkök, bu fikirleri oyladıklarını belirtti. Sonrasında kendilerine bu fikirlerle ilgili bir yol haritası çıkardıklarını ifade eden Derinkök, bu adımdan sonra oluşturdukları Vizyon Tablosu'nu izleyicilerle paylaştı.
Vizyon Tablosu'nun bir ürünü neden yaptıklarını ortaya koyduğunu belirten Derinkök, bu tablodaki 5 kolonun da dolması gerektiğini söyledi. Derinkök, böylece bu yöntemin ürünü kısıtladığını ve kısıtlı geliştirme kaynağını verimli kullanmamızı sağladığını da belirtti.
Derinkök, tasarım sisteminde ise tasarım ekibinin kullanıcı araştırmalarına ve anlaşılırlığa önem vermesini istediklerini belirterek, tasarımcıların sadece bileşenleri kullandığını ifade etti.
Toktay ise teknoloji tasarımında izlenen adımları izleyiciler ile paylaştı.
Ürünün özelliklerini aldıktan sonra ekiplerin teknik tasarımı yaptığını belirten Toktay, teknik tasarımının içine V1-V2'nin de dahil edildiğini söyledi. Toktay, aynı şekilde teknik tasarımın 10 bininci test ve veri tabanı ölçeklendirmesi gibi kırılma noktalarının hesap edilerek yapıldığını belirtti.
Yazılım ekiplerinin çalışırken Scrum üzerinden ilerlediğini belirten Toktay, bir sonraki adımda ürünün Soru-Cevap kampına tabi tutulduğunu ifade etti. Toktay, test epic seviyesinde 20-25 kişilik güvenlik ve DevOPs gibi farklı ekiplerin ürüne savaş açıp onu 2-4 saat arası zorladıklarını söyledi. Son aşamada ürünün finans ekipleri tarafından zorlandığını söyleyen Toktay, ürünü yayınlarken müşterilerinin daha az etkilenebileceği ve ekibin müdahale edebileceği saatleri tercih ettiklerini belirtti.
Son olarak ürünü pazara sürdüklerinde satış pazarlama ekiplerinin eğitim alması gerektiğini vurgulayan Derinkök ise bu aşamada ürünün fiyatından beta sürgüne kadar bir çok detayın hazır olması gerektiğinin altını çizdi. İkili ölçeklendirme sürecinin son adımında ise kodu yeniden düzenleme ve iterasyon başlıklarının yer aldığını belirtti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap