YouTube telif hakkı ihlallerinin önüne geçmek için Content ID'ye 100 milyon dolardan fazla para harcamış

YouTube telif hakkı ihlallerinin önüne geçmek için Content ID'ye 100 milyon dolardan fazla para harcamış

Uzun süredir korsan içeriklerle mücadele eden Google, bu ay yayınladığı raporda YouTube'un Content ID teknolojisini tanıttı. Başlangıçtan programlama kaynakları ve işe alma dahil olmak üzere Content ID için 100 milyon dolardan fazla yatırım yapan şirket, iki yıl önce de bu teknoloji için 60 milyon dolar harcamıştı.

Bunların yanı sıra şirketin hak sahiplerine, 2016 yılında 2 Milyar dolar ve ondan bir önceki yıl da 1 milyar dolar olmak üzere toplam 3 milyar dolar ödeme yaptığını belirtelim.

Content ID'nin detayları

Aslında 2007 yılından itibaren YouTube Video Tanımlama adı altında Content ID hizmeti vermeye başladı. Bu hizmet kapsamında video yayın platformundaki telifli içerikler otomatik olarak tanımlanıyor ve telif hakkı sahiplerine bir sonraki adımda ne yapmak istediklerini soruyordu. Hak sahipleri ise reklam göstererek videodan gelir elde edebiliyor ya da videonun kaldırılmasını talep ediyordu.

Bu yılın ilk aylarında ise YouTube, içerikleri resmi videolarla ilişkilendirmek ve tüm müzik telif haklarını bulabilmek için Content ID verisini kullancağını açıkladı.

Aslına bakarsanız tamamen otomatize edilmiş bu teknolojinin de mükemmel olduğu söylenemez. Örneğin bir performansta ya da okul müsameresinde arka planda kullanılan müzik de Content ID'nin hedefi olabiliyor. Ancak büyük resme baktığımızda Content ID sayesinde telif hakkı sahiplerinin içeriklerinin nasıl kullanıldığını daha kolay denetleyebildiğini söylemek mümkün.

Son paylaşılan raporda ise telif taleplerinin yüzde 98'inin Content ID üzerinden yapıldığı görülüyor. Üstelik bu taleplerin yüzde 90'dan fazlası bir gelir kaynağına dönüşüyor. Son olarak şirketin, Ekim 2017 ile Eylül 2018 arasında müzik endüstrisine toplam 1.8 milyar dolar ödediğini belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.