Arda Kutsal'ın moderatörlüğünü yaptığı "Kurumlar ve Girişimler için Geleceğin Ödeme Yöntemlerini Oluşturmak " oturumunda Wirecard CSO'su Alper Akcan, Mastercard Türkiye Genel Müdürü Yiğit Çağlayan ve PayU Ülke Müdürü Yunus Emre Güzer ile kurum ve girişim odağında geleceğin ödeme yöntemleri konuşuldu.
Konuşmasına bu oturumun başlığının dikkatini çektiğini belirterek başlayan Wirecard'ın CFO'su Alper Akcan, kendi girişimcilik hikayesine atıfta bulunarak Webrazzi'yle yaptığı gündem toplantılarına değindi. Akcan konuşmasında 150 girişimcinin çağrıldığı bu toplantılara katılan girişimcilerden arasında Peak Games ve küreselleşen Binnaz Abla'nın da bulunduğunu da hatırlattı.
Bu anlamda Akcan, şirketin merkezine girişimleri koyduklarını söylerken, girişimcilerim ülkeyi ve toplumu geliştireceğine inandığını da vurguladı. Girişimcilerin farklı düşündüğünü ve bu nedenle farklı taleplerle geldiğini belirten Akcan, girişimcilerin ihtiyaçlarını ne kadar karşılarlarsa ürünlere de o kadar katkı sağladıklarını belirtti. Bu durumun performansı da etkilediğini vurgulayan Akcan, girişimcilerin belirttiği nüanslara fayda sağlayarak dünyaya da katkı sağlıklarını söyledi. Akcan, Girişimcilere hizmet vermenin önemli bir öncelik olduğunu da vurguladı.
Oturumda Arda Kutsal'ın Mastercard Türkiye Genel Müdürü Yiğit Çağlayan'a şirketin blockchain alanındaki çalışmaları sorması üzerine Çağlayan "Blockchain'i deniyoruz" diyerek projeleri detaylandırdı. Şimdiye kadar çevrimiçi bankacılık konusuna güvene dayalı bir mesajlaşma alt yapısı olarak bakıldığını söyleyen Çağlayan, bu alanda blockchain'i kullanmayı düşündüklerini belirtti. Para transferi için İngiltere'de projeler ürettiklerini ifade eden Çağlayan, bu projelerde yapay zeka da kullandıklarını ve bu alana da yatırım yaptıklarını ekledi.
Tüketicinin hayatının hızlanmasına dikkat çeken Çağlayan, kredi skorlaması ve doğru ürün sunmak gibi konularda yapay zekadan güç alacaklarınının altını çizdi. Bu konuda Kanada, ABD ve İngiltere'de önde gelen 3 şirketle çalıştıklarını belirten Çağlayan, bu kapsamda ilgi çekici bir güvenlik projesinden de bahsetti.Uygulamanın cep telefonunu tutuşunuzdan ve basışınızdan sizi tanıyacağını söyleyen Çağlayan, telefonunuzu başka birinin eline alması halinde banka işlemlerin yapılmayacağını da ifade etti.
Bu alanda güvenliğin artmasına dikkat çeken Çağlayan, müşteri deneyiminin de arttığını vurguladı. Bu kapsamda kara para aklayan şebekelerin tespit edildiği yapay zeka destekli yeni teknolojileri de örnek verdi. Aynı zamanda bu alanda güvenliğin bir öncelik olduğunu da sözlerini ekledi.
PayU Ülke Müdürü Yunus Emre Güzer ise hızlı büyüyen ülkelere yönelik yaptıkları çalışmaları aktarırken alternatif ödeme sistemlerinin ekosistemine değindi. Orta Afrika, Güney Afrika Türkiye, Rusya ve Latin Amerika''nın büyümesine dikkat çeken Güzer, bu ülkelerde alternatif ödeme sistemlerinin de hızlı büyüme gösterdiğini söyledi. Bu ödeme yöntemlerinin kredi kartı olmayan daha fazla kullanıcıyı ekosisteme davet ettiğini söyleyen Güzer, mevcut ödeme sistemlerinin dahil edildiği tek bir platform inşa etmeye odaklandıklarını belirtti. Bu alanda 400 milyon dolar yatırım yaptıklarını ifade eden Güzer, 2021'de 1 trilyon dolara ulaşacak cross border (sınır ötesi) alışverişlerden pay alabilmeyi amaçlardıklarını da sözlerine ekledi.
Yapay zeka destekli ve kullanıcıları bıraktıkları izler üzerinden kredi veren bir sistemden bahseden Güzer, böylece yeni kullanıcıları yeni işletmelerle tanıştırdıklarını da vurguladı.
Yeni teknolojilerden bahsederken Wirecard CSO'su Akcan, Alipay ve WeChat üzerinden tahsilatın aktif olarak çalıştığını belirtti. Bu noktada Türkiye'deki girişimcilerin taleplerinin, çözümleri ortaya çıkardığını da sözlerine ekledi.
Arda Kutsal'ın Mastercard'ın API çözümlerine dair sorular yöneltmesi üzerine konuşan Çağlayan, uygulamaların yüzde 13 oranında silindiğini belirterek girişimcilerin kendi uygulamalarını üretmek yerine var olan sistemlere entegre olması gerektiğini söyledi. Kullanıcıların bulunduğu yerlerde olmanın önemini vurgulayan Çağlayan, Facebook Messenger'da sohbet etmenin veya Instagram'da transfer yapabilmenin değerini örneklerle aktardı. İlk kez Türkiye'de Mastercard alt yapısı sayesinde McDonalds ile sohbet ederek alışveriş yapıldığını belirten Çağlayan, dünyanın bu reçeteyi kopyaladığını da sözlerine ekledi.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap