Facebook Ürün Lideri Candaş Gültekin'den markalar için küreselleşme taktikleri

Facebook Ürün Lideri Candaş Gültekin'den markalar için küreselleşme taktikleri

Facebook Ürün Lideri Candaş Gültekin bugün gerçekleştirdiğimiz Webrazzi Summit 2018'in Dijital Sahne'sinde "Going Global In A Mobile, Connected World" sunumuyla markaların küreselleşmesinden bahsetti.

Her iki kişiden birinin kendini dünya vatandaşı olarak gördüğünü belirten Gültekin, 900 milyon kişinin sosyal medyada uluslararası bağlantıları olduğunu ifade etti. Dünya vatandaşlarının küresel tüketiciler olduğuna dikkat çeken Gültekin, söz konusu e-ticaret olduğunda 12 pazarda internet üzerinden alışveriş yapanların yüzde 70'den fazlasının sınır ötesinde olduğu verisini paylaştı.

Kullanıcıların farklı ülkelerden ürünler almayı sevdiğini söyleyen Gültekin bu kapsamda ABD'li kullanıcıların yüzde 84'ünün ve Almanya'daki kullanıcıların yüzde 73'ünün Birleşik Krallık'tan ürün satın aldığını belirtti. Aynı şekilde Rusya'daki kullanıcıların yüzde 50'sinin de Japonya'dan alışveriş yaptığını sözlerine ekledi.

eBay'deki dükkanların yüzde 90'ının sınır ötesine satış yaptığını belirten Gültekin, geleneksel işletmelerin ise ancak yüzde 25'inden azının sınır ötesine satış yapabildiğini ifade etti. Bağlanabilirliğin, yükselen piyasalara ve gelişen ülkelere açılan bir kapı olduğunu vurgulayan Gültekin, bu konuda veriler paylaşmayı da ihmal etmedi.

Dünya nüfusun yüzde 85'inin gelişmekte olan ülkelerde ve yüksek büyüme gösteren pazarlarda olduğunu söyleyen Gültekin, bu nüfusun yüzde 90'ının da 30 yaş altında olduğunu vurguladı. Sınır ötesi alışverişlere örnek olarak Hindistan'ı gösteren Gültekin, 2015 yılında Hintli internet kullanıcılarının yüzde 38'inin sınır ötesi alışveriş yapığını ifade etti.

Konuşmasının ilerleyen kısmında Facebook'un markaların kürselleşmesinde rol oynayacağına dikkat çeken Gültekin Facebook2un yanı sıra Instagram, WhatsApp, Messenger ve Audience Network kullanım verilerini de paylaştı. Platformları üzerinde 1.6 milyar kullanıcının bir işletmeyi arattığını ve onlarla iletişim kurduğunu belirten Gültekin, Instagram'da her gün 200 milyon hesabın bir Instagram işletme profilini ziyaret ettiğini de hatırlattı. Gültekin, Messenger'da işletmeler ve kullanıcılar arasında her ay 8 milyar mesaj gönderildiğini de ekledi.

Facebook'taki farklı topluluklarda da etkileşimin yüksek olduğunu vurgulayan Gültekin, ABD'nin yanı sıra Brezilya, Malezya ve Tayland verilerini de paylaştı. Gültekin, Facebook'un Brezilyalı kullanıcıların yüzde 73'ünün yeni ürünler hakkında bilgi almak istediğini söylerken, Malezyalı kullanıcıların  yüzde 75'inin bir Facebook sayfası beğendiğini belirtti. Bu kapsamda Taylandlı kullanıcılarının yüzde 68'inin bir ürün almadan önce araştırmak için Facebook'ta arama yaptığını sözlerine ekledi.

Gültekin, belirttiği verilerin ardından Facebook'un ürünleriyle markaların nasıl küreselleşebileceğini aktardı. Konuşmasında Cross Border Insights Finder ürününden bahseden Gültekin, reklam panelindeki benzer hedef kitle oluşturma, işletme konumları ve dil optimizasyonu özelliklerine de dikkat çekti.

Konuşmasının sonuna doğru markalarla bölgesel ve küresel büyüme taktikleri paylaşan Gülten, Maria B., BALR., Bi Dal go ve Gomo markalarını başarı hikayelerini de aktardı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.