Blockchain ile değişecek sektörler

Türkiye'nin en etkili internet konferansı Webrazzi Summit 2018, Wyndham Grand İstanbul Levent'te son hız devam ediyor. Blockchain teknolojilerinden e-ticarete, mobilden yapay zekaya ve yatırım ekosistemine birçok konu, konferansımızda ele alınmaya devam ediyor.

Hızlı bir yükselişte olan kripto paralar ve blockchain teknolojisi de Webrazzi Summit 2018'in önemli bir başlığı diyebiliriz. Blockchain ile değişecek sektörlerlerle ilgili merak edilenleri de Arda Kutsal'ın moderatörlüğünde, ScutiX'den Aydonat Atasever, MENAPay/Boğaziçi Ventures ve Netmarble'dan Barış Özistek ve Colendi'den Bülent Tekmen detaylı bir şekilde katılımcılara aktardılar.

Blockchain teknolojisi ile güven problemi çözülüyor

Gittigidiyor.com'un eski ortaklarından Aydonat Atasever, "Endüstri 4.0" teknolojilerinin gelişmesi için ihtiyaç duyulanın enerji olduğunu söyledi. Özellikle güneş ve rüzgar enerjilerinin öneminden bahsetti. Bunun yanında enerjilerin yanına mobil data merkezleri yerleştiriliyor ve computing power'ın bu şekilde yaratılacağını söylüyor. Bu dağılımı da blockchain üzerinden tamamlayacaklarını açıkladı. Blockchain teknolojisi ile ürünlerin üretim şemasını görebileceğimizi, bundan sonra tüm firmaların kendi ürünlerinin arkasında olacağını belirtti. Blockchain ile kontrol tek kişiden çıkıyor ve binlerce kişinin hakimiyetine geçiyor. Kısacası blockchain ile kimsenin kimseyi dolandıramayacağını ve böylelikle güvenin artacağını açıklıyor.

Barış Özistek, Netmarble'ın blockchain ve yapay zekaya odaklanacağını söyledi. Blockchain teknolojisinin güven, yapay zekanın akıl sorunlarını çözdüğünü söyleyen Özistek, bunların oyuna yansımasından da bahsetti. Örneğin; bir oyun hesabının bir değer olup olmadığını, değiş-tokuş yapılıp yapılamayacağını da blockchain teknolojisi çözecek. Barış Özistek, blockchain'in sadece oyunu değil bankacılık, tapu gibi birçok sorunu çözdüğünü söylüyor. MenaPay ise Orta Doğu bölgesinde ödeme yöntemlerine olan güven problemini çözmeyi hedefliyor. Çünkü MENA bölgesinde kredi kartı, çek gibi ödeme yöntemleri daha az kullanılıyor ve nakit odaklı işlem yapılıyor. Bu yüzden o bölgede dijital dönüşümü gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirtiyor.

Kimlik sorununun çözümü sağlanacak

Bülent Tekmen, blockchain teknolojisi ile güvenin sağlandığını söylüyor. Dijital varlıkların el değiştirmesinin blockchain ile anlamlı hale geldiğini açıklıyor. Dünyanın değişmeye devam edeceğini söyleyen Tekmen, finansal teknolojilerin önemli olduğunu açıklıyor. Bitcoin'i yatırım aracı olarak görmemek gerektiğini belirten Bülent Tekmen. Colendi ile güven probleminin en önemli noktası olan "Kimlik" sorununu çözmesinin hedeflendiğini söylüyor.

Üç konuşmacının da ortak noktası, blockchain teknolojisi ile güven probleminin çözüleceği ve gelecekte blockchain'in her alanda hayatımızda önemli bir yer edineceği olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.