Facebook, doğrulama için verilen numaraları reklamlar için kullanıyor

Facebook, doğrulama için verilen numaraları reklamlar için kullanıyor

Facebook, güvenlik nedeniyle kullanıcılardan talep ettiği telefon numaralarını reklam hedeflerinde kullandığına dair iddiaları doğruladı. Telefon numaralarının platformda genellikle kullanıcıların daha güvenli olan bir giriş yöntemi olan iki faktörlü kimlik doğrulamasıyla giriş yapabilmesi için kullandığını belirtelim.

Bu durum ilk olarak ABD'deki iki farklı üniversiteden akademisyenin yürüttüğü bir araştırma esnasında ortaya çıktı. Araştırmacılar, bir şirket sayfası üzerinden reklam oluşturarak kullanıcıların reklamlarda kullanılması için vermediği bilgilerin şirketler tarafından kullanıldığını gözlemledi.

Facebook'un bu durumu onaylaması ise bu hedefleme stratejisinin uzun süredir platformda aktif olabileceğinin bir göstergesi. Eğer iki faktörlü kimlik doğrulaması için verilen bu bilgi hedefleme için kullanılıyorsa, Facebook veya Instagram uygulamalarında rehberinize erişim verdiğinizde başkalarının numaraları da hedefleme için kullanılıyor olabilir.

Hatırlarsanız bir kaç ay önce kullanıcıların telefonları Facebook bildirimleriyle spamlendiğinde Facebook bunun sistemdeki bir hata olduğunu söylemişti. Facebook'un CSO'su Alex Stamos son istedikleri şeyin, istenmeyen bildirimler nedeniyle kullanıcıların güvenlik önemlerinden kaçınması olduğunu da sözlerine eklemişti.

Görünen o ki; Facebook bu açıklamayla kullanıcıların güvenliğinden çok hedeflemeler için kaygılanmış. Ne de olsa şirket, gelir modelinden taviz vermemek adına kullanıcıların verilerine gizlilik ihlali yapmakla ünlü.

Yine de bu olayın ortaya çıkmasıyla birlikte Facebook konuya ilişkin şimdiye kadar olduğundan daha şeffaf bir açıklama yaptı:

İnsanlar tarafından verilen bilgileri onlara reklamlar da dahil olmak üzere daha iyi ve daha kişiselleştirilmiş bir hizmet sunmak için kullanıyoruz. İnsanların hesaplarına eklediği ve yüklediği iletişim bilgileri dahil olmak üzere topladığımız bilgileri nasıl kullandığımıza dair netiz. Yüklediğiniz iletişim bilgilerini dilediğiniz zaman silebilir ve yönetebilirsiniz.

Bir Facebook sözcüsü ise kullanıcıların iki faktörlü kimlik doğrulamasını telefon numarası gerektirmeyen şekide ayarlayarak reklam hedeflemesinden kaçınabileceğini belirtiyor. Bu arada telefon numarası gerektirmeyen iki faktörlü kimlik doğrulaması özelliğinin geçtiğimiz Mayıs ayında yayına alındığını hatırlatmakta fayda var. Dolayısıyla Mayıs ayı öncesinde iki faktörlü kimlik doğrulaması kullananlar bu veriyi çoktan teslim etti bile.

Hatırlarsanız Mark Zuckerberg senatoda verdiği ifadede de gölge profillerin varlığına aşina olmadığını iddia etmişti. İfade sürecinin ilerleyen zamanlarında ise güvenlik amaçlı olarak Facebook’a kaydolmamış kişiler hakkında, telefon numaraları gibi herkese açık bilgilere dayanarak ters aramalar benzeri, kazıma türünü önlemeye yönelik verileri topladıklarını belirtmişti.

Facebook'un bu yeni açıklamasıyla birlikte Mark Zuckerberg'in bu beyanına da şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Ne de olsa şirket daha önce Avrupa Birliği yetkililerine WhatsApp ve Facebook'taki verilerin birleştirilemeyeceğini de iddia etmişti. Ancak WhatsApp kurucusu Brian Acton'ın son açıklamalarına baktığımızda şirketin Acton'ı bu beyanda bulunması için çalıştırdığını görüyoruz.

Nitekim Facebook elindeki verileri, WhatsApp'taki telefon numaralarıyla eşleştirmek için kullanması sonucunda Avrupa Birliği yetkililerine 122 Milyon dolar ceza ödemişti. Şirketin geçtiğimiz Ağustos ayında WhatsApp reklamlarını gelecek yıl hayata geçireceğini doğruladığını düşünürsek, yakın zamanda hepimizin istikrarlı birer Facebook reklam tüketicisi olacağını söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.