Apple, İrlanda Hükümeti'ne olan 15,3 milyar dolarlık cezasını ödemeyi bitirdi

Apple para cezası için 15,3 milyar dolar ve 1,4 milyar dolar faiz ödedi. Emanet kasada tutulan paraya ne olacağının ise temyiz yargılamasından sonra belli olacağını belirtelim.
Apple, İrlanda Hükümeti'ne olan 15,3 milyar dolarlık cezasını ödemeyi bitirdi

Apple, İrlanda Hükümeti'ne olan 15,3 milyar dolarlık vergi borcunun tamamını ödedi. Apple para cezası için 15,3 milyar dolar (13,1 milyar Euro) ve 1,4 milyar dolar (1.2 milyar Euro) faiz ödedi. Emanet kasada tutulan paraya ne olacağının ise temyiz yargılamasından sonra belli olacağını belirtelim.

Avrupa Komisyonu, Apple ile İrlanda hükümeti arasında yıllardan beri süregelen vergi anlaşmasına yönelik soruşturma başlatmış ve Apple'ın Avrupa'daki operasyonlarına karşılık yeterli miktarda vergi ödemediği ortaya çıkmıştı. Soruşturma sonucunda komisyon, Apple'ın 15 milyar dolar vergi borcu ödemesine karar verirken Apple bu karara itiraz etmiş ve temyiz makamı olan Genel Mahkeme'ye başvurmuştu.

Temyiz incelemesinin tamamlanmasının ve konuyla ilgili kararın verilmesinin birkaç yıl sürebileceği belirtilmiş olsa da İrlanda hükümeti, Apple'dan vergi borcunu tahsil etmeye başlamıştı. İrlanda hükümeti vergi borcu için bir emanet hesabı oluşturmuş ve karar kesinleşene kadar paranın bu hesapta toplanacağını belirtmişti. Bu yılın başında başlayan tahsilat işlemi bugün sona erdi. İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe tarafından yapılan açıklamaya göre Apple, 1,4 milyar dolarlık kısmı faiz olmak üzere toplamda 15,3 milyar dolarlık ödemenin tamamını gerçekleştirdi.

Birkaç yıl boyunca hesaptaki paranın, enflasyona bağlı olarak değerini kaybetmemesi için de bir dizi önlem alındığını söylemek mümkün. Hesaptaki 15,3 milyar dolarlık kısım, varlık yönetim şirketleri Amundi, BlackRock ve Goldman Sachs tarafından yönetilecek. Şirketler nihai karar verilene kadar söz konusu meblağ ile düşük riskli yatırımlar yapacak. Yatırımlar nedeniyle herhangi bir zararın ortaya çıkması durumunda ise İrlanda hükümeti bu zararı karşılayacak.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.