SpaceX, uzay yolculuğu yapacak olan ilk ticari yolcuyu açıkladı: Yusaku Maezawa

SpaceX, uzay yolculuğu yapacak olan ilk ticari yolcuyu açıkladı: Yusaku Maezawa

Dün akşam saatlerinde yapılan bir canlı yayınla beraber SpaceX CEO'su Elon Musk, aya doğru bir yolculuğa çıkacak olan ilk ticari yolcuyu açıkladı. Aya yolculuğun ilk ticari müşterisi Japon milyarder iş adamı Yusaku Maezawa oldu.

SpaceX'in uzay yolculuğu için tasarladığı en yeni roketi olan Big Falcon Rocket (BFR) ile yapılacak olan bu yolculuğun 2023 yılında yapılması planlanıyor. Japonya'nın en büyük en büyük online giyim perakendecisi Yusaku Maezawa aynı zamanda bir sanat aşığı. Sanatın dünyayı özgürleştirdiğine inana Maezawa bu nedenle uzay yolculuğunu bir sanat projesine dönüştürüyor.

#dearMoon adı verilen ve Elon Musk'ın duyurusu sonrası açılan internet sitesinde sanat projesinin detaylarına ulaşabilirsiniz. 2023'de yapılması planlanan bu yolculuğa bir grup sanatçıyla beraber çıkacak olak Maezawa, dünyayı temsil edecek sanatçıların bu yolculukla beraber neler üreteceğini merak ettiğini belirtiyor.

"Aya yapacağım bu yolculuğa dünyanın dört bir yanından altı veya sekiz sanatıçıyı davet etmek istiyorum. Bu sanatçılardan dünyaya döndükten sonra yolculuğa dair bir şeyler üretmeleri istenecek ve bu başyapıtlar hepimize ilham verecek."

Yusaku Maezawa "hayran olduğum sanatçılar aya yolculuk yapmış olsaydı nasıl olurdu" diye düşünerek yola çıktığını belirtiyor. "Ya Picasso bu yolculuğa çıksaydı nasıl bir şey çizedi? Ya Andy Warhol ya da Michael Jackson ya da John Lennon?"

Forbes'a göre, 42 yaşındaki Maezawa'nın şu anki net serveti 2,9 milyar dolar. Aynı zamanda hevesli bir sanat koleksiyoncusu olan Maezawa 1982'de Jean-Michel Basquiat tarafından yapılan Untitled adındaki eser için geçen yıl 110.5 milyon dolar harcadı. Bir sanatçı olarak, diğer sanatçıları ay yolculuğunda onunla birlikte olmalarını istiyor. Maezawa, BFR'de “tüm koltukları” satın aldığını ve Ay'ın etrafında bir haftalık bir görevde sanatçıların ona katılmasını istediğini söylüyor.

Musk aslında Maezawa'nın bu projeyle kendisine geldiğini ve bu yolculuğu yapmak istediğini belirtiyor. Tüm koltukları satın alan Maezawa bu yolculuk için toplamda ne kadar ödeme yaptığını açıklamaktan kaçındı fakat Elon Musk yapılan ödemenin BFR'nin geliştirilmesi açısından çok büyük bir önem taşıdığını belirtiyor. BFR'nin yaklaşık 5 milyar dolara mal olacağını düşünecek olursak kafalarda bir fiyat şekillenebilir.

Henüz nasıl bir eğitim sürecinden geçileceği ve neler yapılacağı netleşmiş değil. Detayların 2020 yılına kadar belirlenmesi hedefleniyor.

Aslına bakarsanız bu duyuru Musk'ın ilk duyurusu değil. 2017 yılında yaptığı bir duyuru ile Falcon Heavy modeliyle ilk ticari uzay yolculuğunu yapacağını açıklamıştı ve bu yolculuk için iki isimden önemli miktarda depozito aldıklarını söylemişti. Herhangi bir isim paylaşmamıştı ama katılımcıların Hollywood'dan olmadığını belirtmişti. Bu görev iptal edilmemiş olsaydı bu günlerde uçuşun gerçekleştirilmiş olacağını söyleyebiliriz.

Önümüzdeki yıllarda oldukça gündemde olacak bu ikili gelişmelerden bizi haberdar etmeye devam edecekler. Siz de #dearMoon sitesini takip ederek gelişmelerden haberdar olabilirsiniz. Son bir sürpriz olarak Elon Musk kesin olmamakla beraber 2023 yılındaki ilk yolculuğa kendisinin de katılma ihtimalinin olduğunu belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.