Evcil hayvan sahiplerini bakıcılarla buluşturan platform: banabirak.com

Evcil hayvan sahiplerinin köpek gezdirme, pansiyon, eğitim, ziyaret ve pet taksi hizmetleri veren kişilerle buluşmasını sağlıyor.
Evcil hayvan sahiplerini bakıcılarla buluşturan platform: banabirak.com

Aykut Önen ve Öznur Doğan tarafından Haziran 2018’de yayına alınan banabirak.com, evcil hayvan sahiplerinin köpek gezdirme, pansiyon, eğitim, ziyaret ve pet taksi hizmetleri veren kişilerle buluşmasını sağlıyor. İl ve ilçeye göre arama yapabildiğiniz banabirak.com, aynı zamanda evcil hayvan türü yaşı ve ağırlığı gibi filtrelerden de faydalanabiliyorsunuz.

Arama sonuçları üzerinden ulaştığınız bakıcıların profillerini ziyaret ederek, onlar hakkında bilgi alabiliyor ve verdiği hizmetlerin kapsamı ya da hangi ilçelerde hizmet verdikleri gibi bilgilere erişebiliyorsunuz. Bu arada bakıcılar, profillerinde de belirttikleri üzere evcil hayvan türüne göre verilen hizmetleri değiştirebiliyor. Örneğin, kediler için ziyaret hizmeti sunan bir bakıcı köpekler için gezdirme hizmeti sunabiliyor.

Platformda yukarıda da bahsettiğimiz üzere pet taksi ve pansiyon gibi hayvanseverler için çok değerli olan hizmetleri de bulmak mümkün. Banabirak.com, hayvanseverlerin pansiyon veya bakıcı konularında hassasiyetini gözeterek bir değerlendirme alanına da sahip. Bu alandan hizmet veren kişilere yıldız verebiliyor ve onlar hakkında görüş bildirebiliyorsunuz.

Aynı zamanda bakıcıların profilinde günlük ve saatlik ücretlerin yer aldığını da belirtmekte fayda var. Bu anlamda filtrelerde bir ücret aralığının olmaması dikkat çekiyor. Yine de bakıcıların benzer rakamlarda hizmet verdiğini düşünürsek, girişimin kurucuları şimdilik bu filtreyi bir ihtiyaç olarak görmemiş olabilir.

Bu arada geliştirme ve tasarım sürecinin ortaklardan Aykut Önen tarafından üstlenildiğini belirtelim. 10 yılı aşkın deneyimiyle içerik yönetim panelini ve bu iş için kurguladığı bir yönetim panelini hayata geçiren Önen, site temasının satın alındığını ancak üzerinde bir takım değişiklikler yapıldığını söylüyor.

Başlangıçta girişim ile tam zamanlı işlerinden arta kalan zamanda ilgilendiklerini belirten ikili, 5 ay boyunca yazılım geliştirme ve iletişim stratejisi üzerinde çalıştıklarını ifade ediyor. banabirak.com aslında açıldığı ilk günden bu yana herhangi bir kar amacı gütmeden çalışıyor. Girişimin kurucuları bu platformu, şimdilik bakıcıların ve hayvan sahiplerinin bir araya geldiği bir listeleme hizmeti olarak görüyor.

Hatta Eylül ayına kadar herhangi bir reklam çalışması yapmayan ikili,  yalnızca kulaktan kulağa iletişimle içeriye 50’den fazla bakıcıyı alabilmeyi başardığını söylüyor. Aslında reklam kampanyasının geç başlamasının nedenlerinden biri de sistemin gerçekten çalışıp çalışmadığını görmek istemeleri. Bunun için yalnızca evcil hayvanlarla ilgili birkaç Facebook grubunda paylaştım yapan banabirak.com ekibi, beklediklerinden daha olumlu geri bildirimlerle karşılaştıklarını belirtiyor.

Şu an için sistemde onaylı 84, onaylanmayı bekleyen ise 23 bakıcı var. Bu bakıcıların büyük bir çoğunluğu İstanbul’da ancak platform Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve hatta Erzurum’dan da ilgi görüyor. Platformla ilgili ilgi çekici verilerden biri ise bakıcıların yüzde 40’ının üniversite öğrencisi olması. Bu da yeni neslin farklı iş kollarına nasıl hızlı adapte olabildiğini gösteriyor.

banabirak.com her ne kadar güzel bir fikirle yola çıkmış olsa da hem uygulama hem de web tarafında ciddi rakiplere sahip. Girişimin en güçlü rakibi Petsurfer, uygulama tarafında ise henüz yayına çıkmayan ancak işe hazırlıklı başlayacak olan DoggoApp mevcut.

Aykut Önen ve Öznur Doğan rakiplerin, pazarın büyümesine yardımcı olacağını düşünüyor. İkili, girişimi rakiplerinden ayırmak için platforma yeni özellikler ekleyerek yeni çözüm ortaklıklarına gidecek.

İlk fazda platforma rezervasyon sistemi, güvenlik çalışmaları (sigorta, kimlik doğrulama vb.) gibi geliştirmeler yapmayı planlayan girişimciler, sonrasında daha geniş çapta çalışmalar yürütecek. Örneğin hayvan sahipleri köpek gezdirme hizmeti aldığında mobil uygulamadan anlık olarak konum bazlı olarak takip edebilecek.

Ortakların söylediğine göre banabirak.com'un geliştireceği özellikler bunlarla da sınırlı değil. Ekip, bireysel bakıcılar dışında petshoplar, veterinerler, pansiyonlar gibi kurumsal üyeleri de sisteme dahil ederek daha geniş bir bakıcı yelpazesi sunmayı amaçlıyor.

Ayrıca şu an için bu hizmetten herhangi bir gelir elde etmeyen girişimin kurucuları Aykut Önen ve Öznur Doğan, iki farklı gelir modeli üzerinde düşündüklerini ifade ediyor. Platformdaki bakıcıları ciddi bir değerlendirmeye tabi tutan ikili; ilerleyen zamanlarda evcil hayvanın ve bakıcının da sigortalanacağı bir sisteme geçiş yapmak istiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.