Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla sizlere aktardığımız TechCrunch Disrupt SF 2018′de 23andMe'nin kurucu ortağı ve CEO'su Anne Wojcicki DNA kiti sunan şirketinin yeni ortaklıklarından ve bilimsel araştırmalarından bahsetti.
Genetik verilerin nasıl işlendiği soruları yanıtlayan Wojcicki, çıkardıkları aile ağacı üzerinden 23andMe topluluğuyla sağlık ve yaşam tarzı hakkında konuşabildiklerini belirtti. Wojcicki, böylece bir çok farklı alanda birbirinden farklı araştırmalar yürütebildiklerini de vurguladı. Genetik hastalıklara yatkınlık ve kullanıcıların gündelik yaşamlarının bu hastalığın tetiklenmesindeki etkenleri araştırdıklarını da belirtti.
Kenevir konusunda herhangi bir araştırma yapılıp yapılmadığı sorusuna olumsuz yanıt veren Wojcicki, henüz resmi olarak yasallaşma sürecinde olmadığı için kendileri kenevirle tedavi eden müşterileri araştıramadıklarını belirtti. Kullanıcıların kenevir kullanımı konusunda açık olmadığını söyleyen Wojcicki, bu nedenle antidepresan ve kenevir ya da şampuan ve kenevir ilişkisi gibi konuları inceleyemediklerini ifade etti.
Sınırda birbirinden ayrılmak zorunda kalan aileler için bir sosyal sorumluluk projesi oluşturduklarını da aktaran Wojcicki, onlara özel bir topluluk oluşturma çabalarını gizlilik sorunları ve yasal problemler yaşadıkları için sonlandırdıklarını belirtti.
Glaxo Smith Kline ortaklığı hakkında konuşurken ilaç sektörünün her geçen sene kötüleştiğini vurgulayan bu konuda yapılan yatırım bütçelerinin işe yarar bir çözüm üretmek adına gittikçe yükseldiğini de sözlerine ekledi.
Ortaklık kapsamında hem tedavi hem de araştırma konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Wojcicki, müşteriler tedavi istiyorsa onlara tedavi verdiklerini belirtti. Wojcicki, genetik alanında yaptıkları araştırmaların aslında insanlara işe yarar bir çözüm sunmak olduğunu da söyledi.
GSK'nın genetikten anladığını ve molekül geliştirme konusunda çalıştığını belirten Wojcicki, fikir geliştirmelerini ve çözüm üretmelerini sağlayan 23andme'nin GSK sayesinde klinik deneme dışında yeni yolları test ettiğini de ifade etti.
Wojcicki, verilerin GSK'a iletilme konusundaki gizlilik endişelerine dair sorulara da yanıt verdi. Bu konuda Wojcicki, Verilerin GSK'a iletilmediğini ve sadece analizlerin firmaya gönderildiğini ifade etti. Kullanıcıların aynı zamanda diledikleri taktirde gizlilik ayarlarını değiştirerek araştırmalardan çıkabildiğini söyleyen Wojcicki, verileri birey bazında değil hastalık bazında incelediklerini belirtti.
Sadece araştırmayla değil hastalıkları önceden belirlemek üzerine de çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekleyen Wojcicki, müşterilere baştan neler olacağını söylediklerine dikkat çekti. Hastalığın aşamalarını ve olabilecekleri müşterilere aktardıklarını söyleyen Wojcicki, tedaviyi ve zamanlamayı bildirdiklerini ifade etti.
Sözlerini sonlandırırken Alzheimer ve Parkinson hastalıklarıyla ilgili farklı araştırmalar yürüttüklerini belirten Wojcicki, 23andme API'ını genetikten anlamayan şirketlerin kullanımına kapattıklarını aktardı. Wojcicki, gelecek 10 yıl içinde daha kişiselleştirilmiş bir sağlık önerisiyle öne çıkacaklarını ve hastalıkların önlenmesinde rol oynayacaklarını ifade etti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap