ShapeShift, kripto para işlemleri için kimlik doğrulamayı zorunlu hale getiriyor

ShapeShift, kripto para işlemleri için kimlik doğrulamayı zorunlu hale getiriyor

Kripto para borsalarından "hesap açmadan işlem yapılan borsa" olarak sıyrılan ShapeShift yeni bir iş modeline geçmeye hazırlanıyor. Kullanıcılar artık kimlik bilgilerini paylaşmadan işlem yapamayacaklar.

Yeni geliştirilen "ShapeShift Membership" isimli sadakat programı sayesinde kullanıcılar artık temel bilgilerini vererek hesap oluşturabilecekler. Şimdilik isteğe dayalı olsa da bu program yakın zamanda tüm kullanıcıların zorunlu olarak katılacağı bir üyelik modeline dönüşecek. Bir başka deyişle bu gelişme ile ShapeShift, ana iş modelini tamamen değiştirmiş olacak.

Sadakat programının kullanıcılara sağlayacağı bir çok avantaj da bulunuyor. Yüksek işlem limitleri, işlem hacmine göre ödüller, daha iyi komisyon oranları, yeni kripto para ve hizmetler öncelikli erişim gibi özellikler kullanıcıları şimdilik kendi istekleriyle üyelik açmaya yönlendiriyor. İlerleyen dönemlerde ise üyelik zorunlu olacağı için bu sadakat programının özellikleri standart haline gelebileceği gibi daha farklı bir şeye de evrilebilir.

ShapeShift, diğer borsalardan böyle önemli bir farkla ayrılırken en önemli özelliğini neden sonlandırmaya karar verdiğine dair bir açıklama yapmadı. Resmi bir açıklama olmadığı halde bu değişimin düzenleyici kurumlardan kaynaklandığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Son yıllarda kripto para borsalarının yaygınlaşması ve borsalardaki para miktarı arttıkça düzenleyici kurumlar oldukça sıkı önlemler almaya başladılar. Alınan bu önlemler dolayısıyla borsalar "know-your-customer (KYC) - müşterini tanı" ve "anti-money-laundering (AML) - kara para aklamayı önleme" gibi hukuki süreçleri tamamlamadan işlem yapmaya başlayamıyorlar. Erken dönem borsaları da bu süreçlere uyum sağlayarak yaptırımlar ve hukuki sıkıntıların önüne geçmeye çalışıyorlar.

Mahremiyet bugüne kadar kripto para dünyasının önemli özelliklerinden biriydi ve bu yönüyle oldukça önemli bir yer edinmeye  devam edecek gibi görünüyor. Kripto para dünyası büyüdükçe mahremiyet özelindeki tartışmalar büyümeye devam edecek.

En önemli soru ise ShapeShift'in "hesap olmadan işlem yapılan borsa" olma özelliğini kaybettikten sonra nasıl ayakta kalacağı. Çok daha fazla sayıda kripto parayla işlem yapılan ve işlem hacminin oldukça yüksek olduğu Binance, BitMEX, OKEx gibi borsalarla aynı kulvarda yol almak, mücadele etmek oldukça büyük bir sorun olacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.