Yerli yapım otonom kara aracı güvenlik güçlerince kullanmaya başlandı

Ankara merkezli Madoors mühendislik tarafından geliştirilen, yerli otonom kara aracı Robot Balistik Kalkan, testlerini başarıyla tamamladı ve kolluk kuvvetlerince kullanılmaya başlandı.
Yerli yapım otonom kara aracı güvenlik güçlerince kullanmaya başlandı

Son dönemde bir "içe dönüş" yaşayan savunma sanayimizden dikkat çeken hamleler gelmeye devam ediyor. Yakın geçmişten itibaren ağırlık verilen insansız teknolojiler her ne kadar öncelikle İHA ve SİHA'lar aracılığıyla havacılıkta kullanılıyor olsa da, kara kuvvetlerinin de bu alanda önemli bir ihtiyacı mevcut.

Ankara'da faaliyet gösteren Madoors Mühendislik tarafından geliştirilen yeni bir araç da, kara savunma alanında önemli bir fayda sunmayı amaçlıyor. Robot Balistik Kalkan adı verilen araç, uydu vasıtasıyla uzaktan kumanda ile komuta ve kontrol ediliyor. Gece görüş özelliğine de sahip olan bu otonom kara aracı hem gece hem de gündüz aktif faaliyette bulunma yeteneğine sahip.

İnsansız kara aracının kullanım alanları neler?

Üzerine eklenen silahlarla insansız olarak çatışmaya girebilen Robot Balistik Kalkan, bununla birlikte kolluk kuvvetlerinin de katıldığı operasyonlarda gerçek bir zırh işlevi de görüyor. Böylece hem insansız hem de insan destekli operasyonlarda kullanılabiliyor. Kendi zırhının BR6/BR7 standartlarında olması da, kalkanın ağır silahlara karşı dayanıklı olmasını sağlıyor.

Robot Balistik Kalkan aynı zamanda mobil bir yapay mevzi olarak kullanılabiliyor. Uydu aracılığıyla uzaktan kontrol edilebilir olması da bu da mevzilerin hareketi esnasında verilebilecek personel zaiyatını minimuma indirmek olarak amaçlanmış.

Araç alçak, dar ve engebeli yollardan geçebiliyor, kendi zırhlı kalkanını açıp kapatabiliyor. Aracın bir diğer özelliği ise kendi etrafında dönebilmesi, böylece olası bir ateş hattı ya da karşıdan gelen düşman aracının farklı yönlere geçmesiyle birlikte robot kendi yönünü değiştirebiliyor.

Robotun üstünde bir vinç de bulunuyor. Böylece yolda kalan diğer araçları bu vinç aracılığıyla çekerek, insansız bir biçimde yol açma faaliyetlerinde de bulunabilecek kadar güçlü bir donanımla donatılmış. İlgili robot üretilen özel römorku ile birlikte Kirpi, Ejder ve benzeri askeri araçlarla çekilerek ihtiyaç duyulan bölgeye hızla intikal ettirilebiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.