Google, veri merkezlerinin soğutma sistemini yapay zekaya emanet etti

İnsan operatörler dilerdikleri zaman müdahale edebilecekler fakat kendileri istemediği ve yapay zeka sisteminin veri merkezini yakmaya karar vermediği sürece artık otonom bir şekilde soğutma sistemleri yapay zeka kontrolünde olacak.
Google, veri merkezlerinin soğutma sistemini yapay zekaya emanet etti

Veri merkezlerinin (data center) içi oldukça gürültülü ve sıcaktır. Bunun nedeni merkezin büyüklüğüne göre barındırdığı ve 7/24 çalışmak zorunda olan sunucular ve bu sunucuların daha iyi performans gösterebilmesi için çalışan soğutma sistemleridir. Soğutma sistemleri hem performansı artırma hem de maliyeti düşürme açısından oldukça önemli bir faktör olduğu için teknoloji devleri Microsoft, Facebook ve Google gibi şirketler tasarruf etmek için farklı yöntemler deniyorlar.

Facebook mümkün olduğu zaman açık havayı kullanarak tasarruf etmeye çalışırken Microsoft sualtı veri merkezleri ile farklı bir yöntem deniyor. Google ise yine Google olduğunu göstererek yapay zeka modellerine başvuruyor.

Google, bundan bir kaç yıl önce DeepMind aracılığıyla müşterilerine yapay zeka modellerini kullanarak soğutma sistemlerini nasıl iyileştirebileceklerine dair bir sistem geliştirmişti fakat bu sistem sadece tavsiyeler veriyordu ve bir insan operatör bu tavsiyelere uyup uymama konusunda son kararı veriyordu. Yıllardır çalışan sistem üzerinde analizler yapan ekip artık insan operatörlerinin daha rahat bir uyku çekebilmeleri için yapay zeka sisteminin veri merkezlerinin soğutma sistemlerini tamamen kontrol edebileceğine kanaat getirdi. İnsan operatörler dilerdikleri zaman müdahale edebilecekler fakat kendileri istemediği ve yapay zeka sisteminin veri merkezini yakmaya karar vermediği sürece artık otonom bir şekilde soğutma sistemleri yapay zeka kontrolünde olacak.

Yeni soğutma teknolojisi şu anda Google'a ait bir dizi veri merkezinde kullanılıyor. Her dakikada bir sistem veri merkezindeki binlerce fiziksel sensör aracılığıyla bilgileri topluyor ve bu bilgiler aracılığıyla optimum sıcaklığı belirliyor. Sensörler aklınıza gelebilecek her türlü değişimi takip edip analiz ettiği için bu veri merkezlerinin birinin yanma ihtimalinin sıfıra yakın olduğu söyleniyor.

Bilinen tüm makine öğrenmesi modelleri gibi bu modelde de veriler çoğaldıkça sistem daha doğru kararlar vermeye başladı. Şu anda veri merkezlerindeki geçmiş enerji kullanımlarıyla yapılan karşılaştırmalarda yaklaşık %30 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor.

Burada unutulmaması gereken en önemli şey Google'ın para kurtamasının yanında yapay zeka sistemini tanıtabiliyor olması. Şirketler bunu kendi veri merkezlerinde kullanabilirler fakat bunun yanında dünyanın dört bir yanında bulunan dev çalışma yerleri ve ofisler de bu teknolojiyi kendi sistemleri için kullanarak tasarruf edebilirler. Yani uzun vadede DeepMind için oldukça büyük bir faydası olacağı aşikar.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.