Araç içi sesli asistanlar yeteneklerini geliştiriyor

Otomobil üreticileri, Apple CarPlay ve Android Auto ile yarışmak adına kendi sistemlerini daha gelişmiş teknolojilerle desteklemeye ve doğal konuşma akışıyla ilerleyen bir sesli asistan deneyimi sunmayı hedefliyor.
Araç içi sesli asistanlar yeteneklerini geliştiriyor

Bugüne kadar geliştirilen sesli asistanların hepsinin ortak özelliği bu cihazları dinleme moduna sokmak için söylediğimiz komutlardı. Mesela Siri için "Hey Siri", Google için "Hello, Google" ya da Alexa için ise "Alexa" komutlarını vermemiz gerekliydi. Bu komut, sesli asistanı uyandırıyor ve gelecek komutları dinler bir hale getiriyordu.

Sesli asistan servislerinin araç içi kullanımı da hızla yaygınlaştı. Özellikle sürücülerin ellerini kullanmadan komut vermesi trafik güvenliği açısından oldukça faydalı ancak bu alanda da daha iyi deneyimler sunulmaya devam ediliyor. Son olarak Mercedes-Benz'in MBUX sistemi ile sunduğu araç içi sesli asistan servisinde "Hey, Mercedes!" diyerek "araçla iletişime geçmek" mümkün kılınmıştı. Fakat belirttiğimiz gibi artık bu deneyim daha da öteye taşınıyor.

Konuşmalar doğal akışında

Nuance adlı firmanın üzerinde çalıştığı yeni yapı ise bambaşka. Her ne kadar gizlilik açısından sürücülerde soru işareti bırakabilme ihtimali olsa da, Nuance'ın geliştirdiği teknoloji araç içindeki sesleri sürekli olarak dinliyor. Böylece konuşmalar da daha doğal akışında ilerliyor ve böylelikle sesli asistanla her iletişime geçtiğinizde yeni bir komut vermenize gerek kalmıyor.

Nuance, Önümüzdeki yıldan itibaren BMW'nin modellerinde kullanılmasını beklediği sesli asistan servisi araç içindeki sesleri de ayırt edebilecek. Yani sürücüler ve araç içindeki diğer yolcuların konuşmalarını da ayrıştırabilecek bir yetenekte olacak. "Just Talk" modu olarak adlandırılan bu mod sürekli dinleyecek ve hiçbir şekilde uyandırma komutuna gerek kalmayacak. Bu da yakın gelecekte otomobillerde sesli asistanlar sayesinde daha doğal bir konuşma akışına şahit olacağımıza işaret ediyor.

Nuance'ın geliştirdiği teknolojiler sayesinde BMW, Mercedes-Benz ve diğer otomobil üreticileri sürücülerin kendilerini tercih etmesini sağlayacak. Araç üreticilerinin buradaki rakipleri ise elbette Android Auto ve Apple CarPlay'den başkası değil. Otomobil üreticilerinin araçlarının içindeki bu çok önemli ve sürücüye dokunan alanlarını teknoloji devlerine bırakmayı hiç istemiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.