Dijital pazarlama platformu SEMrush, bugün düzenlediği basın toplantısında e-ticaret sektöründeki dengeleri ele aldığı E-ticaret Trendleri 2018 raporunu paylaştı. Dünya çapında 2 milyondan fazla pazarlama uzmanı ve 10 binden fazla ajansın güvendiği SEMrush'ın raporundan öne çıkan başlıkları sizler için derledik.
Spor ve Dinlenme, Çocuk, Gıda / Gıda Benzeri, Elektronik, Sağlık, Ev & Bahçe, Giyim, Kitap, Mobilya, Çiçek, Mücevherat, Müzik ve Seyahat sektörlerini kapsayan rapor, farklı ülkelerde ABD, İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve Fransa gibi farklı ülkelerde en çok ziyaret edilen e-ticaret sitelerini inceliyor. Raporun oluşturulması için 8.000'den fazla bir veri setiyle yola çıktığını da belirtelim.
E-Ticaret siteleri trafik kaynakları
Raporda e- ticaret alanında 5 kritik trafik kaynağı bulunduğu görülüyor. Bu kaynaklar, doğrudan, referans, arama, sosyal ve (ücretli olarak sunulan) Google Reklamları olarak öne çıkıyor. Araştırılan 13 kategoriden sekizi arasında en büyük paya sahip olan kategorinin doğrudan, onu takip eden kategorinin ise normal arama olduğu görülüyor.
Raporda Arama trafiği ve doğrudan gelen trafik birleştiğinde; incelenen tüm sektör dikeyleri arasında tüm e-ticaret web sitesi ziyaretçi sayısının yüzde 80'inden fazlasına sahip olduğu görülüyor.
Diğer web sitelerinden bağlantı ile gelen (referans) trafik; spor-dinlenme ve çiçek kategori haricinde toplam ziyaretçi sayısının 3. en önemli kaynağını oluşturuyor. Google reklamları, bu iki kategori için üçüncü sırada yer alıyor.
13 kategorinin tümünde e-ticaret sitelerine gelen en düşük trafik ise sosyal medya kategorisinden geliyor.
Organik trafik dağılımı
- Masaüstü / Cep Telefonu
Şaşırtıcı bir şekilde raporda 13 e-ticaret kategorisinin genelini ele alındığında yüzde 56,9 oranıyla masaüstünden gelen organik trafik, mobili yüzde 14 oranında geride bıraktığı görülüyor.
Üstelik 13 sektör dikeyinin her birinde organik trafiği oluşturan kaynağın masaüstünde daha fazla olması da dikkat çekiyor. Mobil kullanımın sürekli yükseliş gösterdiği günümüzde, sonucun masaüstüne yönelik olmasının sebebi ise mobil uygulamaların araştırmaya dahil edilmemesi. Bu nedenle mobil uygulamadan gelen ziyaretçilerin trafik oluşturmadığı varsayılıyor.
İkinci neden ise, araştırılan sitelerin e-ticaret siteleri olmaları. Tüketiciler, mobil cihazlarında ön araştırma yaptıktan sonra bilgisayarlarında bir ürün veya hizmet hakkında detaylı bilgi topluyorlar. Bu eğilim, genel olarak ziyaret sıklığının masaüstünde daha fazla görülmesiyle sonuçlanmaktadır.
- Organik Trafik Ülke Dağılımı
Raporda ABD, organik arama trafiğinin öncüsü olaraköne çıkıyor. ABD, 13 kategorinin tümü için trafiğin yüzde 42,9'unu ABD oluştururken, çalışma kapsamında her sektöre trafiği çeken ilk ülke konumunda yer alıyor.
Listelenen ülkelerin dışında kalan diğer ülkeler ise araştırmadaki tüm e-ticaret kategorilerinde organik arama trafiğinin yüzde 20.34'ünü oluşturuyor.
E-Ticaret reklam trendleri
- Reklam Harcamaları
Araştırmada yer verilen sektörlerin yarısı reklamlar için 1.000 dolar veya daha az bir miktar harcadığını belirtiyor. İkinci en yüksek toplam reklam harcamaları aralığı, yüzde 16 ile 10.000 dolar ile 50.000 arasında yer alıyor. 1000 dolar ile 5.000 dolar aralığında yapılan harcama oranı ise yüzde 15 ile üçüncü sırada. Dördüncü en yüksek toplam reklam harcamasının yüzde 12 ile 50.000 dolar ve üzeri olduğunu belirtelim. Raporda 5.000 ile 10.000 dolar arasında harcama yapanların oranı ise %7.
- Display Reklam Türleri
Raporda yer alan veriler, HTML biçiminin tüm e-ticaret display reklamlarının yaklaşık yüzde 70’ini temsil ettiğini gösteriyor. Üstelik HTML biçimi, yüzde 30 civarında olan standart medya reklam türünü çok geride bırakıyor.
- Display Reklam Boyutları
Sektörde yüzde 44,84 oranıyla leaderboard boyutunun (728x90) tercih edildiği görülüyor. 300x250 formatı ise yüzde 20.95 ile leaderbord'u takip ediyor. Bu arada 300x250 formatının, Google tarafından belirlenen en iyi performans gösteren reklam boyutlarından biri olduğunu belirtelim. 160x600 boyutundaki reklamlar ise, tüm reklam panolarının yüzde 15,12'sini oluşturuyor.
- Hedeflenen Cihazlar
Raporda e-ticaret sektörünün, genel olarak display reklamları hedefleme konusunda öncelikli olarak mobil cihazları tercih ettiği görülüyor. Bu noktada masaüstü cihazlara yönelim ise yüzde 14,81 oranında seyrediyor. Mobil cihazlar için yüzde 85,39'luk bir oran dikkat çekerken, akıllı telefonlarda bu oran yüzde 44,17 ve tabletlerde ise yüzde 41.17.
Türkiye'de E-ticaret trend verileri
Türkiye’de kullanılan en yaygın harekete geçiren aksiyon terimleri:
Türkiye’de kullanılan en yaygın e-ticaret terimleri: