Fransa akıllı telefon kullanımını okullarda yasakladı

Fransa akıllı telefon kullanımını okullarda yasakladı

Fransa'da öğrencilerin okulda akıllı telefon kullanımı yasaklayan bir yasa meclisten geçti. Önümüzdeki öğretim yılında başlayacak olan yasak, okul saatleri süresince öğrencilerin akıllı telefon kullanmamasını içeriyor.

Bu yeni yasa kapsamında öğrencileri 15 yaşından küçük olan okullar bu yasağı uygulamak durumunda.  Aynı yasak 15 ve üzeri yaştaki öğrencilere sahip okulların inisiyatifine bırakılıyor. Aslında Fransa daha önce ders saatleri süresince akıllı telefon kullanımını yasaklamıştı. Ancak bu yasa ile birlikte yasak teneffüsleri ve öğle aralarını da kapsıyor.

Artık 15 yaş altı tüm öğrencilerin okulda telefon kullanması yasak. Yasaya göre bu yaptırımın uygulanmasının ise iki yolu bulunuyor. İlk seçenekte okullar akıllı telefonu yasaklarken, ikinci seçenekte öğrenciler gün boyu telefonlarını kapalı tutması yer alıyor. Bu arada engelli öğrencilerin bu yasaya tabi olmadığını belirtelim. Aynı şekilde ders programı dışında kalan aktiviteler için ihtiyaç halinde telefonların kullanılması da söz konusu.

Yasanın çıkış nedeni ise öğrencileri akıllı telefonlar çok fazla bağlanmasından korkulması ve akıllı telefonların öğrencilerin dikkatini dağıtması. Ülkede bu yeni yasağı eleştiren bir kesim olduğunu da belirtelim. Yasağın başarılı olamayacağını söyleyen bu kesim, aynı zamanda telefonların depolanması konusundaki lojistik problemlere de dikkat çekiyor.

Yine de okullarda uygulanacak olan bu yasağın Fransa'ya özgü olmadığını söylemekte fayda var. Birleşik Krallık'taki bazı okullarda telefonlar tamamen yasaklanırken, bazı okullar bu yasağı daha gevşek bir şekilde uyguluyor. İsveç hükümeti ise henüz okulda telefon kullanımını yasaklamış değil, ancak İsveçli öğrenciler okulların, sınıflarda telefon kullanımı yasaklamasını destekliyor. New York belediyesi ise 2015 yılında belediye başkanı de Blasio'nun çıkardığı bir yönerge ile bölgedeki öğrencilere telefon yasağı uyguluyor.

Bu arada New York'taki yasağın uygulamasına bakıldığında, Fransa'da depolama problemine dikkat çeken kişilere hak vermek mümkün. Zira New York'ta dar gelirli bölgelerde de uygulanan bu benzer yaptırım nedeniyle aileler depolama alanı için okula ödeme yapmak durumda kalıyor. Bu anlamda Fransa'nın eleştirildiği bir başka noktanın da bu yasağı uygulamayı okulların inisiyatifine bırakmaması olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.