BRAND SPEAK

Türkiye'deki tedarikçiler için ihracat fırsatları nelerdir?

E-İhracat Rehberi altında 3. yazımızla beraberiz ve siz değerli ihracatçılara en verimli bilgileri aktarmaya çalışıyoruz.
Türkiye'deki tedarikçiler için ihracat fırsatları nelerdir?

Eğer ki ilk defa bu yazımıza denk geldiyseniz, serinin diğer yazılarını da okumanızı önemle tavsiye ederiz. Buradan ulaşabilirsiniz: /author/b2direct/

Küresel e-ticaretin popülerliği günden güne arttıkça sınırlar arasındaki buzlar eriyor ve her geçen gün işletmelere dış pazarlara açılmak için yeni fırsatları da beraberinde getiriyor. 2017 yılın sonunda dünya genelindeki perakende satışları 24 Trilyon USD işlem hacmini geçmiştir ve bunun %10'u e-ticaret satış kanallarından gerçekleşmiştir. Global perakende e-ticaret hacmi 2018 itibariyle 3 trilyon dolar seviyesine ulaşmıştır. 2016 yılına göre e-ticaret işlem hacmi yaklaşık %9 büyürken, gelişmiş ülkelerdeki e-ticaretin büyüme ortalaması %20 olarak ölçümlenmiştir. 2011 yılında gelişmekte olan ülkeler e-ticaret hacminin %32'sini oluştururken, bugün bu oran %59 seviyesine gelmiştir. 2020 yılında ise toplam hacmin %64'ünün gelişmekte olan ülkeler tarafından oluşturulması beklenmektedir. Bu değişimde, artık dünyanın en büyük e-ticaret pazarına sahip olan Çin'in etkisi büyüktür.

2017 yılındaki en önemli istatistiklerde küresel e-ticaretin artan payı görülmektedir ve gelişmiş ülkelerdeki küresel e-ticaret büyümesi %25 üzerinde gerçekleşerek iç pazardaki e-ticaret büyümesinin daha da üzerinde gerçekleşmiştir. Küresel e-ticarete global çapta baktığımızda ise, neredeyse her satılan 5 üründen 1 tanesi artık ülkeler arasında (cross-border) olarak gerçekleşmiş ve küresel e-ticaret iş hacmi global anlamda 450 Milyar USD üzerinde olmuştur.

Tüm istatistikler ve araştırma raporları gösteriyor ki artık sadece e-ticarete ilgi duymuyoruz, ülkemiz dışına çıkarak diğer ülkelerden sipariş veriyoruz. Her zaman daha hesaplı ürüne, daha yeni ürüne, daha iyi şartlarda ulaşmaya çalışıyoruz ve bunu yaparken de sınır tanımıyoruz.

Türkiye’nin ihracat rakamları ve e-ticaret ve e-ihracat istatistikleri nedir?

E-Ticaret

TÜBİSAD’ın yayınladığı rapora göre; Türkiye’de e-ticaretin perakendeden aldığı pay 2018 yılı itibariyle %4 seviyesindedir. Dünya ortalaması %10 oranına bakıldığında, Türkiye için hala kat edilecek yol olsa da teknolojinin gelişmesiyle tüketici alışkanlıkları giderek değişmektedir.

E-İhracat

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi olmayan dış ticaret verilerine göre, 2017’de ihracat 2016 yılına göre %10,22 artarak 142,5 Milyar dolardan 157,9 Milyar dolara çıkmıştır. Türkiye’nin e-ihracat işlem hacmi 2016 yılında 400 Milyon dolar olarak belirlenmiştir. Türkiye’nin toplam ihracatı içinde e-ihracatının sahip olduğu oran ise bugün itibariyle %0,3 seviyesindedir. Gelişmiş ülkelere baktığımızda bu pay %10’a çıkmaktadır. Yani Türkiye’ye göre 30 kat daha fazladır.

Ayrıca Türkiye’nin yer aldığı ‘’soft products’’ yani ihracat edilen malın direkt son kullanıcıya ulaşabilmesini tanımlayan grupta, bu kategori içinde yer alan ülkelerin e-ihracatının ihracat içerisindeki payı %30’a kadar çıkmaktadır. Bu da yine Türkiye’ye göre 100 kat daha fazladır. Tüm bunların sonucunda, ticareti kolaylaştırma ve bilinçlendirme sayesinde Türkiye’nin %0,3’lük e-ihracat hacmi, büyük bir ivmeyle çok yüksek hacimlere ulaştırılabilir.

Peki diğer ülkelerdeki durum nasıldır, ne yaparsak lehimize çevirebiliriz ve halen var olan fırsatlar nelerdir bunu yazımız içerisinde cevaplayayım.

Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ürün kategorileri ve değerleri nelerdir?

Türkiye’nin 2018 Ocak-Haziran ihracatı, 2017 Ocak-Haziran dönemine göre %7,4’lük bir artış göstermiştir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Temmuz 2018’de yayınlamış olduğu ‘En Fazla İhracat Yapılan 20 Fasıl’ raporuna göre İlk 10’da yer alan fasıllar ve önceki yıllara göre değişimi aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

E-İhracat oranı Avrupa ve Çin seviyesinde olan bir Türkiye’nin ulaşacağı yıllık e-ihracat hacmi ne olurdu?

Çin’in perakende içindeki sınır ötesi online alışveriş oranı, 2018 yılında % 15'in üzerinde bir büyüme göstermiştir. Sınır ötesi e-ticaret pazarının toplam işlem değeri ise, 2018'de 1,4 milyar USD geçerek; Çin'deki toplam e-ticaret işlemlerinin % 30'una yaklaşmaktadır. Türkiye’nin şu an ki e-ihracat oranına baktığımızda, %0,3’lük olan seviye, Çin’in e-ihracat oranın Türkiye’den yüz katı büyüklüğünde bir konuma sahip olduğu görüyoruz. Bu konumu Türkiye lehinde bir senaryoya dökersek eğer; 2016 yılında 400 Milyon dolar olan e-ihracat hacminin, %30’luk oranla, 40 milyar dolar gibi büyüklüğe sahip olacaktır. Böylesi bir senaryoda e-ihracat yapılan sektörlere de oldukça iyi paylar düşecektir. E-ihracat yapılan kategorilerin başında hazır giyim ve moda ürünlerine bakarsak, 3,5 milyon TL olan e-ihracat değerinin böyle bir senaryoda 350 milyon TL’ye çıkma potansiyeli olduğunu varsayabiliriz. Bunu devam ettiren kategorilerde ise kıymetli taşların e-ihracat değeri 3 milyon TL’den 300 milyon TL’ye, elektronik eşyalar ise 4 milyon TL’den 400 milyon TL’ye ulaşacaktır. Böylesi rakamlarla, hem ülkenin ihracat oranı ve geliri hemde firmaların e-ihracattan kazanımları yüz kat fazla olacaktır.

Türkiye’nin yakın çevresindeki ve ihracat potansiyeli en yüksek e-ihracat pazarları nelerdir?

Türkiye; gerek bölgesel konumu, gerekse ürün çeşitliliği açısından oldukça önemli bir konuma sahiptir. Türkiye’nin dinamik özellikleri, üretimi ve alt yapısı düşünüldüğünde sınır ötesi online satış rakamlarının henüz arzu edilen seviyede olmasa da KOBİ’lerin ve bireysel girişimcilerin desteklenmesiyle bir e-ihracat üssü haline gelebilir.

Rusya Türkiye’nin yakın çevresindeki ihracat potansiyeli yüksek olan pazarlara baktığımızda Rusya iç açıcı sonuçlar vermektedir. İthalata bağımlı yanı başımızdaki Rusya, dünyanın en hızlı büyüyen e-ticaret ülkelerinden biridir. 2017’de e-ticaret hacmi 27 milyar dolara ulaşmıştır. Rusya’da yapılan online alışverişlerin her 3 tanesinden 1’i sınır ötesinden yapılmaktadır. Aylık 1000 EUR altındaki siparişlerde Gümrük Vergisi ve KDV alınmaması, Rusların sınır ötesinden alışveriş yapmasını cazip hale getirmiştir.

Azerbaycan Azerbaycan pazarına baktığımızda, ülkede büyük e-ticaret sitelerinin olmaması tüketicileri yurtdışı alışveriş sitelerine yönlendiren en büyük etken olmaktadır. Aylık 1000 USD altındaki siparişlerde Gümrük vergisi ve KDV alınmaması, Azerbaycan’a e-ihracat yapmak isteyen ülkeler için büyük bir fırsattır. Bu niş pazardaki fırsatları değerlendirerek iyi kurgulanmış bir e-ticaret sitesiyle Azerbaycan pazarına adım atmak mantıklı bir girişim olacaktır.

Gürcistan Sınır komşumuz Gürcistan’a bakacak olursak, en fazla ihracat yapan ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Gürcistan'a yapılan toplam ihracatın %17'si Türkiye'ye aittir. Özellikle hazır giyim ve moda ürünleri ile tüketim malları ülkenin en fazla ihtiyaç duyduğu ithalat ürünleridir. Bu durum Gürcistan pazarına giriş yapacak firmalar için büyük fırsatlar barındırmaktadır.

İran İran, perakende alışverişlerinin %3’ü online olarak gerçekleşmektedir. İran’da 2015 yılında banka kartlarıyla yapılan işlemlerin %3’ü online olarak yapılsa da %25’e yakın büyüme gösteren online ödeme pazarı, ülkenin e-ihracat yapılması için altyapının hazır olduğunu göstermektedir. Nüfusun %20’sinin Türkçe bilmesi e-ihracat yapacak firmalar için kolaylık sağlayacaktır.

Ukrayna Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarlarından olan Ukrayna’ya baktığımızda 2016 yılında e-ticaret toplam perakende hacminin %3’ünü oluşturmaktadır. Ukrayna ile ilgili öngörülere baktığımızda e-ticaret hacmi hızla artacak ve 2018 yılında 2.7 milyardan 7 milyar EUR’ya çıkacaktır. Günlük 150 EUR altındaki siparişlerde Gümrük Vergisi ve KDV alınmaması, Ukraynalı tüketiciler arasında sınır ötesi online alışverişin popülaritesini hızla arttırmaktadır.

Almanya Almanya ise, günümüzde sınır ötesi online alışverişte, ortalamanın üzerinde seyretmektedir ve Avrupa’nın en gelişmiş pazarlarından biri olarak görülmektedir. 2016 yılında perakende alışverişlerinin %12,7’si online alışverişler oluşturmaktadır. Tüketicilerin alışverişlerde en çok tercih ettiği kategorilerin başında; hazır giyim ve moda ürünleri ile kitap ve elektronik gelmektedir. Almanların sınır ötesi alışverişlerde var olan müşteri potansiyelinin yüksek olmasını göz önünde bulundurursak, pazar yeri seçiminde doğru tercihlerden biri olmaktadır.

EU-28 Ülkeleri EU-28 ülkelerinde, her 10 Avrupalıdan 7’si sınır ötesi online alışveriş yapmaktadır. Perakende hacminin ise %6’sını online alışverişler sağlamaktadır. Tüketicilerin beklentileri ise daha çok uygun fiyatlar ve belirli bir marka veya ürün arayışı içerisinde olmalarıdır. Alışverişlerinin 4’te 3’nü sınır ötesinden yapan Avrupalı tüketiciler için, geniş ürün yelpazesi ve fiyat hassasiyetine önem verildiği takdirde, bu pazarda yer edinmek kaçınılmaz olacaktır.

Amerika Birleşik Devletleri Amerika, dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkelerden biri olarak, sınır ötesi online alışverişte de önde gelen pazarlardan biri olmaktadır. Amerikalılar, online alışverişlerde bilinçli hareket eden tüketicilerdir ve her 10 kişiden 8’i sınır ötesi alışveriş yapmaktadır. Alışverişlerinde daha çok ücretsiz kargo, iade ve değişim olanaklarına dikkat etmektedirler. Sınır ötesi alışveriş yapma konusunda hem ekonomik olarak hem de potansiyel olarak oldukça açık olan Amerika, firmalar için risk faktörünü minimuma indiren bir pazar olmaktadır.

Türkiye’nin yakın çevresindeki pazarlarda en çok tercih edilen ürün kategorileri nelerdir?

Almanya, Hollanda, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri kullanıcıların alışveriş yaptıkları ülkeler arasında ilk 10’da Türkiye de yer almaktadır. Sınır Ötesi Alışverişte Tüketici Alışkanlıkları Analizlerine bakıldığında ise dünya genelinde en çok hazır giyim, moda ve kozmetik ürünlerinden alışveriş yapıldığını görmekteyiz.

Sınır ötesi e-ticaret’in fırsatları nelerdir?

  • İhracatta boyut ve tecrübe faktörünün önemini kaybetmesi ve uzak pazarlara erişimin kolaylaşması, sınır ötesi e-ticaretin en önemli avantajıdır.
  • Yapmış olduğunuz satış ihracat olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla ihracat konusu olan ürünler için ödemiş olduğunuz KDV’yi indirim yoluyla alamadığınız kısmını vergi borçlarınıza aktarabilir yada nakit olarak iadesini isteyebilirsiniz.
  • E-ihracatın yatırım maliyetlerinin düşük olması ve küçük işletmelerin içinde uygulanabilir bir sistemdir.
  • Yurt dışı pazar araştırması ve pazara giriş desteği sağlayabilirsiniz ve KOBİ olarak KOSGEB desteği kapsamına da dahil olabilirsiniz.
  • Yerellikten kurtularak, firmanızın müşteri kitlesini artırmış ve global dünyaya açılmış olursunuz.
  • Daha iyi tanınabilirlik sağlarsınız, marka imajınız güçlenir ve beraberinde daha çok tercih edilme sebebi olursunuz.
  • Ürünü yurt dışı piyasasında daha yüksek fiyattan ve KDV’siz olarak satabilme avantajı sağlarsınız.

E-ihracat, özellikle son yıllarda Türkiye’nin iş ve ekonomi dünyasının gündemini oluşturan konulardan biridir. Bu durumun sebebine gelecek olursak Türkiye’deki e-ticaret potansiyelinin farkına varılması ve dünya çapında yaygınlaşan yurt dışından alışveriş trendinin artışı diyebiliriz. Türkiye’nin bölgesel konumu ve sahip olduğu ürün çeşitliliği de e-ihracat alanında avantajlı olduğunu gösteriyor. Fakat e-ticarette Avrupa çapında en hızlı büyüme kaydeden pazarlardan biri olan Türkiye’de e-ihracatın arzu edilen seviyeye gelebilmesi için başta KOBİ’lerin sektöre katılım oranlarının artırılması gerekmektedir. TÜİK 2016 verilerine göre yaklaşık 2.5 milyon KOBİ’den 67 bin tanesi ihracatçı firmadır.Türkiye’nin ihracatçı başına ortalama ihracatı 2,13 milyon dolar ve makro ekonomik olarak Türkiye ekonomisinin sadece büyük ihracatçılara dayandığını göstermektedir. Bu doğrultuda mevcut oyuncuların yeni pazarlara girmesi ve ihracatçı KOBİ sayısının artırılması Türkiye’nin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 Milyar dolara ulaşmasında büyük etken olacaktır.

Türkiye’ nin sınır ötesi e-ticaretine lojistik çözümler

E-ticaretin gelişimindeki en büyük etkenlerden biri lojistik altyapının gelişmesidir. Bu gelişim, tüketicilerin değişken taleplerini karşılamak ve farklı noktalara kısa sürede teslimat sağlamak için klasik perakendeden farklı lojistik çözümleri üretmeye teşvik etmiştir. Teslimat, tüketicinin satın alma kararını etkileyen önemli bir adımdır. Bu adımda ücretli/ücretsiz kargo, aynı gün ya da ertesi gün gibi farklı teslimat seçenekleri sunmak, tüketicinin kargo durumlarını eş zamanlı takip edebilmesi gibi beklentileri karşılamak gerekir. Teslimatta ürünler eksiksiz ve hasarsız bir şekilde ulaştırılmalıdır.

GOB2C, tüm bu lojistik sürecinin eksiksiz tamamlanması için hayata geçirilmiş bir çözümdür. Yurt dışından sipariş veren müşterileriniz adına KDV’siz veya %0 KDV’li fatura düzenleyip, Türkiye gümrüğünden Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) kaydı açılarak ihracatınızı gerçekleştirebilirsiniz.

  • Kapsamlı Paket Sigortası
  • Detaylı ve Güncel Sipariş Takibi
  • Tüm Siparişlerin Mikro İhracat Yapılması ve Ücretsiz ETGB Sağlanması
  • KDV İadesi, İhracat ve Teşvikler Danışmanlığı
  • Garantili Gümrükleme ve Aracılık (Broker) Çözümleri

Tüm gönderileriniz için; Premium, Ekspres, Ekonomik, Kapıda Ödeme, Kilitli Dolaplarda Teslimat seçenekleri bulunmaktadır. Müşterilerin ihtiyacına yönelik olan Katma Değerli Hizmetlerimiz ise; Adresten Toplama, Fulfillment, Cross-Docking (aracısız) ve Sanal Depolama olanaklarıdır. Sunduğumuz tüm bu çözümler için tek sözleşme, tek entegrasyon, merkezi yönetim sistemi üzerinden gerçekleşmektedir. GOB2C platformu aracılığıyla 5,90 EUR’dan başlayan fiyatlarla size en uygun hizmetlerden faydalabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.