Türkiye'nin medya dağıtım servisleri ve dijital yayıncılık tercihleri açıklandı

Türkiye'nin medya dağıtım servisleri ve dijital yayıncılık tercihleri açıklandı

Markaların tüketici araştırması ihtiyaçlarını gerçek tüketiciler ile gerçekleştiren Twentify, 500 bin’i aşkın tüketici tarafından kullanılan Bounty tüketici platformu üzerinden, Türkiye’deki medya dağıtım servislerinin tercih oranlarını ve bu oranların sebeplerini açıklayan bir rapor yayınladı.

Twentify, Türkiye’nin Dijital Gözü adını verdiği araştırmada 2 bin 263 adet farklı tüketiciye mobil anketler ile ulaşarak, abone oldukları servisleri belirtmelerini, bu alandaki deneyimlerini paylaşmalarını istedi. Araştırmaya, yüzde 51.83’ü erkek, yüzde 48.17’si kadın 2 bin 263 kişi katıldı. Araştırmaya dahil edilen medya dağıtım servisleri ise Turkcell TV+, Netflix, Digitürk, D-Smart, Puhu TV, Kablo TV, Tivibu ve Blu TV olarak belirlendi.

Türkiye’nin yüzde 41,53’ü medya servislerine abone

Araştırmaya göre Türkiye’de medya servisi abonelik oranı yüzde 41,53 olarak açıklandı. Sosyo-Ekonomik Statü(SES) gruplarına göre kırılıma göz atıldığında, en yüksek abonelik oranı yüzde 61,14 ile SES A grubundaki hanelerde iken, en düşük abonelik oranı da yüzde 35.60 ile SES DE gruplarındaki haneler oldu. Buradan hanelerin ekonomik seviyesi düştükçe, abonelik oranında bir düşüş olduğunu görebiliyoruz.

Yeni nesil OTT ve IPTV servislerinde Türkiye’de en yüksek penetrasyon oranına sahip servis Turkcell TV+oldu. Rapora göre Digitürk, Tivibu ve Kablo TV'nin uydu/IPTV alanında pazar liderliği için rekabet içerisinde olduğu anlaşıldı. Hanelerdeki uydu ve IPTV bazlı medya dağıtım servislerinin kullanım oranları incelendiğinde, A grubunda Tivibu ve Digitürk’ün lider olduğu, diğer SES gruplarında ise Kablo TV, Tivibu ve Digitürk’ün büyük bir rekabet içinde olduğunu görüyoruz. Bununla beraber, tüm markaların abonelik oranları, hanenin ekonomik gücü ile paralel bir şekilde düşüş içerisinde diyebiliriz.

Tüketicilerin önceliği içerik kalitesi

Digitürk spor içeriğinin zenginliği dolayısıyla müşterileri tarafından tercih edilirken, Tivibu ve D-Smart’ı ayrıştıran ana tercih sebepleri uygun fiyat ve zengin dizi/film içerikleri, Kablo TV’yi ayrıştıran en büyük nokta ise uygun fiyat oldu. OTT servislerinde ise zengin içerikler öne çıkıyor. Netflix’i tüketiciler kendi yapımları ve başarılı içerikleri dolayısıyla tercih ederken, Puhu TV ve Blu TV başarılı yerli içerikler, TV+ ise zengin dizi/film içerikleri dolayısıyla tercih ediliyor.

Müşteri memnuniyeti tarafında OTT servisleri 5 üzerinden 4 puan üstünde alırken, Tivibu, Kablo TV, Digitürk, D-Smart gibi markaların 4 puanın altında skorlara sahip olduğu ortaya çıktı. Netflix 4,59 ile müşterileri tarafından en memnun kalınan servis olurken, Puhu TV 4,50 puan, TV+ 4,36 puan, ve Blu TV 4,24 puan ile Netflix’i takip ediyor.

Tüketicilerin gelecekte abonelik durumlarını değiştirme potansiyellerine baktığımızda, Kablo TV müşterilerinin  yüzde 21,62’si, Tivibu müşterilerinin yüzde 18,03’ü, TV+ müşterilerinin yüzde 10,68’i rakip dağıtım servislerine geçmeyi düşünüyor. Bu alanda potansiyel artışı gözlemlediğimizde, en yüksek potansiyel abone artış oranı yüzde 24,20 ile Netflix’te, yüzde 13,43 ile Blu TV’de, yüzde 6,58 ile D-Smart’ta ve yüzde 5,42 ile Digitürk’te bulunuyor.

Raporun tamamına Twentify'ın web sitesiden ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.