Avrupa Birliği'nden Google'a 4,34 milyar euroluk rekor ceza

Avrupa Birliği'nden Google'a 4,34 milyar euroluk rekor ceza

Google'ın Android işletim sistemi nedeniyle Avrupa Birliği tarafından rekor bir cezaya çarptırılması bekleniyordu. Google ile ilgili kararını bugün açıklayan Avrupa Parlamentosu, şirketin Android işletim sistemini rakiplerinin engellemek için kullandığı ve Avrupa Birliği yasalarını ihlal etmesi gerekçesi ile 4,34 milyar euro ceza ödemesine karar verdi.

Tek bir şirkete verilen en büyük ceza

Avrupa Parlamentosu Google'ın Android işletim sistemini marketi domine etmek için kullandığını öne seriyor. Avrupa Birliği 2016 yılında Google'ı operatörleri Chrome ve diğer Google uygulamaları yüklemeye zorlaması nedeniyle suçlamıştı. Avrupa Parlamentosu tarafından verilen 3,34 milyar euroluk cezanın Parlamento tarafından tek bir şirkete verilen en büyük ceza olduğunun da altını çizelim.

Sadece ceza vermekle de kalmayan Avrupa Parlamentosu, önümüzdeki 90 gün içinde Google'ın yasadışı çalışmalarını sonlandırması gerektiğini de belirtti. Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamalarda Google'ın arama anlamında kendi egemenliğini pekiştirmek için küresel olarak en popüler işletim sistemi olan Android'i kullandığını tespit ettiklerini belirtti.

Cezanın kesinleşmesi ile birlikte bir açıklama da yayınlayan Google, Android'in herkes için daha fazla seçenek yarattığının altını çizdi. Güçlü bir ekosistem, hızlı inovasyon ve daha düşük fiyatlar yoğun rekabetin ayırt edici özelliklerinden olduğunu belirten Google, Komisyon'un kararını temyize götüreceklerini de paylaştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.