Tayland'daki kurtarma çalışmaları süresince Elon Musk'ın yaklaşımı dikkat çekti

Tayland'daki kurtarma çalışmaları süresince Elon Musk'ın yaklaşımı dikkat çekti

Elon Musk, günlerdir tüm dünyanın takip ettiği  Tayland'da bir mağarada mahsur kalan 12 çocuk ve antrenörleri için çocuk büyüklüğünde bir denizaltı inşa etmesinin yanı sıra süreç boyunca ürettiği farklı fikirlerle de gündeme geldi.

Yağan şiddetli yağmur nedeniyle mağarada mahsur kalan ve yüzme bilmeyen çocuklar, dalgıçlar tarafından kurtarılırken Musk da fikirleri ve üretim gücüyle kurtarma çalışmasına yardım etmeye çalıştı. Cumartesi günü paylaştığı bir tweet ile SpaceX mühendislerinin ertesi gün Tayland'a gitmek için yola çıkacağını ve kurtarma çalışmalarında Tayland hükümetine yardım edeceklerini açıklamıştı.

Bunun yanı sıra kurtarma çalışmalarına yardımcı olunması için şirket içinde bir ekip oluşturan Musk, farklı fikirlerle de kurtarma sürecine katkıda bulunmaya çalıştı. Perşembe günü attığı bir tweet ile çocukların mağaradan çıkması için şişen naylon bir tüp kullanılabileceği fikrini paylaşan Musk, Cuma akşamüstü bu fikri geliştirdiğini açıkladı. Musk bu açıklamada ekibinin, taşlarda kayabilmesi için Teflon kaplı ve çift katmanlı Kevlar basınç bölmeleri inşa etmek üzere çalıştığını da duyurdu.

Musk, Cumartesi günü ise Tayland'daki yetkililerin bu çözüme sıcak baktığını aktaran bir tweet paylaşmıştı. Yapımı 8 Saat sürecek olan bu tüpün Tayland'da varmak için yapacağı yolculuk ise 17 saat sürecekti. Bu arada sürecin devamında Musk'ın tüp fikrine dair Tayland'lı yetkililerden herhangi bir tepki gelmediğini belirtelim.

Dalgıçlardan birinin hayatını kaybettiği kurtarma sürecinde Musk'ın fikri ciddi bir çözüm olarak değerlendirilebilirdi. Ancak beklenen muson yağmurları ve mağaradaki çamurlu su seviyesinin ciddi artışı nedeniyle Tayland'daki yetkililer zamanla yarışmaktaydı. Mağaraya uzanan geçitin su altında 70 cm'e kadar daralması ve mağaraya varışın 11 saat sürmesi de zaman darlığını etkileyen faktörler arasında yer almaktaydı.

Suyun çamurlu olması görüş alanını daraltırken, mağaraya uzanan parkur boyunca dalgıçların yüzme, tırmanma ve yürüme gibi farklı aktivitelerde bulunması gerekiyor. An itibariyle 12 çocuktan 4'ünün kurtarıldığı operasyonda 13 yabancı dalgıca Tayland'ın seçkin deniz komandosu ekibinden 5 kişi eşlik etti.

Elon Musk'ın tüm bu süreci yakından takip etmesi, dalgıçları attığı tweetlerle desteklemesi ise gözlerden kaçmıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.