Mercedes-Benz Türk, StartUP yarışmasını kazanan girişimleri açıkladı

Mercedes-Benz Türk, StartUP yarışmasını kazanan girişimleri açıkladı

Mercedes-Benz Türk'ün geçtiğimiz Mart ayında başlattığı StartUp yarışmasının kazanan girişimleri açıklandı. Türkiye’nin her yerinden 485 girişimcinin başvurduğu yarışmada bu yıl ilk 10’a kalan Startup’lara “StartUP Boost” adı verilen özel bir gelişim programı ve ve Mercedes-Benz ile özel Almanya seyahati hediye edildi.

İlk 10 girişim içinden “Sosyal Fayda”, “Teknoloji” ve “Tema” olmak üzere 3 farklı kategoride kazanan 3 girişime ise toplam 150 bin TL olmak üzere 50’şer bin TL para ödülü verildi. "Sosyal Fayda" kategorisinde Biolive girişimiyle Duygu Yılmaz, “Teknoloji” kategorisinde Deveci Tech girişimiyle Kerem Deveci ve “Tema” kategorisinde Sensgreen girişimiyle Hasan Basri Tosun ilk üçe girerek büyük ödülün sahibi oldu.

İsterseniz yarışmada ödül alan girişimleri yakından tanıyalım.

Biolive: Sosyal fayda ödülünü kazanan Biolive, zeytin çekirdeklerinden bio plastik üretiyor. Girişim, zeytin çekirdeği atıklarını fabrikalardan alıp antimikrobiyal biyoplastik granül haline çeviriyor. Böylelikle, toprağa atılınca çok kısa sürede gübre olarak geri dönebilen, insan sağlığına uyumlu, yenebilecek kadar katkısız plastikler üretiyor. Bu malzemeler antibakteriyel gıda ambalaj filmleri, araç içi malzemeler, beyaz eşya gibi farklı alanlarda kullanılabiliyor. Petrol temelli plastiklere karşı önemli bir alternatif geliştiren Biolive, yenilikçi yaklaşımı ile çevreye fayda sağlıyor.

Deveci Tech: Solar panel destekli, hibrit dikey eksenli rüzgar türbini ile hem taşıtların oluşturduğu hem de doğal rüzgarları kullanarak enerji üretirken, aynı zamanda türbin üzerine yerleştirilen sensörler ve IOT platformu ile şehir içi sıcaklık, nem, rüzgar, CO2 ölçümü yapabiliyor ve üzerinde bulunan güneş enerjisi paneliyle de enerji üretilmesini sağlıyor. Hali hazırda Deveci Tech’in geliştirdiği bir rüzgar türbini İstanbul Vatan Caddesi’nde yer alan Metrobüs istasyonunda kullanılıyor.

Sensgreen: Girişim, geliştirdiği yapay zeka algoritmaları sayesinde kişilerden aldığı basit geri bildirimlerle kullanıcıların konfor aralıklarını öğreniyor, buna göre iklimlendirme sistemlerini kontrol ediyor ve yüzde 30’a varan enerji tasarrufu elde ediyor. Sensgreen enerji verimliliği konusunda toplumda bir bilinç yaratmayı hedefliyor. Ofis kullanıcılarının termal konforlarını artırmak dolayısı ile daha üretken bir çalışma ortamı sunmayı amaçlıyor.

Bu sene yarışmada ön elemeyi geçen 60 girişim arasında en yüksek puanları alanların kadın girişimcilerden oluşması da dikkat çekti. Toplam 60 kadın yarışmacının 14’ü, yani yüzde 25’i ilk elemeyi geçmeyi başardı. Mercedes-Benz Türk StartUP yarışmasını kazanan 10 girişimcinin isimleri şöyle: Ahmet Fuat Yalçın, Akif Enes Kütük, Ata Cengiz, Duygu Yılmaz, Hasan Basri Tosun, Hasibe Akın, Kerem Deveci, Muhammed Dinç, Nazlı Ödevci, Turgut Mesut Yılmaz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.