"Oyun Bağımlılığı" Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmi olarak tanındı

Sıklıkla ailelerin ve eşlerin şikayetçi olduğu oyun bağımlılığı diğer adıyla "Oyun Bozukluğu" Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmi bir hastalık olarak tanındı. Dünya Sağlık Örgütü, Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırması yayınında bu hastalığı da listeye dahil etti.

Yayının bu hafta çıkan serisinde yeni ortaya çıkan bu bozukluğu belli eden üç gösterge var:

  1. Oyun üzerindeki kontrolün bozuk olması (örneğin; başlanması, sıklığı, yoğunluğu, süresi, sonlandırılması, bağlamı)
  2. Oyuna olan önceliğin artması ve bu önceliğin diğer hayatın içindeki ilgi alanlarına ve günlük aktivitelere karşı da yayılması
  3. Negatif sonuçlarına rağmen oyun oynamanın devamı veya artışı

Şimdiye kadar mutlaka bu belirtileri gösteren oyuncularla karşılaşmışsınızdır. Yine de Dünya Sağlık Örgütü'nün bu tanımının her çevrede kabul görmediğini belirtelim. Farklı isimlerin eleştiriyle karşıladığı bu tanım, bazı sağlık profesyonelleri tarafından da fazlasıyla geniş ve subjektif olması nedeniyle tenkit ediliyor. Bu eleştrilerin bir diğer nedeni ise potansiyel etkinin insandan insana ve oyundan oyuna farklılık göstermesi.

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlanan "Oyun Bozukluğu"nun başka bağımlılık tanımlarıyla da uyuştuğunu söylemekte fayda var. Bunların yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü üyesi Dr. Vladimir Poznyak oyun bozukluğu oranının, oyuncu sayısıyla kıyaslandığında düşük olduğunu da belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.