Wall Street Journal'ın haberine göre Çin hükümeti, vatandaşların araçlarını RFID çipler kullanarak takip edebilecekleri bir program üzerinde çalışıyor. İlk olarak gönüllü olacak olan bu program, 1 Haziran'da uygulamaya geçiyor ve 2019 yılı itibariyle tüm yeni araçlar için zorunlu olacağı söyleniyor.
Program "Çin Halk Güvenliği Bakanlığı" ve bakanlığa bağlı "Trafik Yönetimi Araştırma Enstitüsü" tarafından uygulamaya konuyor. Araç camlarının ön taraflarına yerleştirilecek olan RFID çipler, yol kenarlarındaki okuyucular tarafından okunacak ve böylece Çin'in başkanı Xi Jinping için oldukça öncelikli olan trafik ve dolayısıyla hava kirliliğinin önüne geçilebilecek. WSJ'nin incelediği belgelere göre aynı zamanda bu çözüm ile araçlarla yapılan terörist saldırıların da önüne geçilmesi hedefleniyor.
Sistem bir GPS gibi araçların herhangi bir anda nerede olduğunu tespit edemez fakat her bir çip üzerinde araç plakası, aracın rengi gibi hangi bilgilerin bulunacağı, bu bilgilerin kimlerin kullanımına açık olacağı henüz net değil. RFID çiplerinin araçlara yapıştırılması bildiğiniz gibi yeni bir teknoloji değil ve bir çok ülkede özellikle gişe geçişlerinde kullanılıyor. Meksika ise Çin gibi bu yöntemi kullanarak trafik sorununu çözmeye çalışan ülkelerden biri.
Gerçekten bu kadar masumane bir kullanım olacak mı?
Söz konusu Çin olunca sadece trafik ve hava kirliliğine çözüm amaçlı bir geliştirme olduğunu düşünmek naiflik olacaktır. Çin'in vatandaşlarına sosyal skorlar vermeye başlaması, yüz tanıma teknolojileri ve internet üzerindeki ciddi kontrolü ne kadar "gözetlemeye meraklı" bir ülke olduklarını gözler önüne seriyor.
Washington'da Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde Teknoloji ve Kamu Politikası Programı Direktörü olan James Andrew Lewis, yeni RFID sistemini hükümetin vatandaşlarını izlemek için kullanacağı yeni bir gözetleme yöntemi olarak değerlendiriyor.
Çin Hükümeti gerçek bir gözetim devleti yaratmak için her şeyi yaptı. Bu da hükümet için bilgi bilinci oluşturmak için harcanan büyük çabanın bir parçası. Her ne kadar olumlu sonuçları olacak olsa da tüm bu olumlu sonuçlar asıl amacın altında ezilip kalacaktır.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap