Apple, App Store kurallarını değiştirerek veri paylaşan geliştiricilerin önüne geçmeyi hedefliyor

Apple, App Store kurallarını değiştirerek veri paylaşan geliştiricilerin önüne geçmeyi hedefliyor

Facebook skandalı sonrası veri gizliliği konusunda teknoloji devleri farklı adımlar atmaya devam ediyor. Apple'ın son hamlesi ise uygulama geliştiricilerinin telefon rehberine erişim izni alarak sizin ve listenizdeki herkesin telefon, e-posta, fotoğraf ve daha birçok detaylı bilgisine erişip daha sonra bunu satabilmesinin önüne geçmek oldu.

Eskiden bir uygulama indirildiğinde telefon rehberine erişim izni talep edildiği zaman bu bilgilerin sözde tek bir amaçla kullanılacağı belirtiliyordu ve listenizdeki arkadaşlarınızın, aile bireylerinin haberi olmadan onlara ait tüm bilgileri de geliştiricilerle paylaşmış oluyordunuz. Geliştiriciler ise bu verileri üçüncü parti şirketlere -özellikle veri toplayan şirketlere- satıyor ve böylece verileriniz elden ele, sizin ve Apple'ın kontrolü dışında dolaşmaya başlıyordu.

Apple'ın yaptığı son düzenleme ile artık geliştiriciler kullanıcılardan erişim izni isterken en ince detayına kadar bu verilerin nerede, nasıl kullanılacağının bilgisini vermek zorunda. Daha önemlisi ise artık uygulamalardan elde ettikleri bu verileri üçüncü parti şirketlere satamayacaklar. Bu kuralı çiğnediği tespit edilen geliştiricilerin sistemden engelleneceği konuşuluyor.

Facebook skandalı sonrası, çok küçük bir grup yüzünden sizin hiç haberiniz bile olmadan verilerinizin yabancı ellere nasıl geçebildiğini herkes net olarak gördü. Daha kötüsü bu verilerin ne gibi amaçlarla kullanılabileceğinin de iyi bir örneği karşımızda duruyor. Uygulama aracılığıyla sizin ve rehberinizdeki herkesin bilgileri alınıp başka şirketlere satıldıktan sonra sizi çok daha detaylı hedeflemeler ile birçok farklı platformda yakalayabilir, diledikleri gibi pazarlama aktivitesine edebilirler. Apple'ın App Store hamlesi, kullanıcısını koruyarak bu alanı sıkı tutmayı amaçlıyor.

Tabii ki şu anda piyasada dolaşan bilgiler için yapacak bir şey yok fakat ilerleyen dönemlerde daha fazla verinin ortalığa saçılmasının önüne bir engel konulmuş oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.