iOS uygulama marketi 170 milyar indirmeyi, 130 milyar dolar geliri aştı

iOS uygulama marketi 170 milyar indirmeyi, 130 milyar dolar geliri aştı

Hayatımıza gireli 10 yıl olan Apple Store, 10 yılda inanılması güç rakamlara ulaşmayı başardı. Uygulama marketlerini takip eden App Annie'nin paylaştığı verilere göre Apple Store üzerinden gerçekleşen uygulama indirilme sayısı 170 milyarı, kullanıcıların uygulamalar için harcadığı miktar ise 130 milyar doları geçmiş bulunuyor. Üstelik 2008'den beri hayatımızda bulunan Apple Store'un resmi verileri değil bunlar. App Annie, 2010 yılından beridir bu takibi yapıyor ve açıklanan rakamlar Temmuz 2010'dan Aralık 2017'ye kadar olan zamanı kapsıyor. Yani gerçek indirme sayısı ve harcanan miktar bu rakamlardan da fazla...

Paylaşılan raporda uygulama marketinin nasıl büyüdüğü ve 2015 - 2017 yılları arasında büyümenin nasıl ikiye katlandığı çok net görülüyor.

App Annie'nin paylaştığı raporda Apple uygulama marketi, dünya çapındaki indirmelerin yalnızca yüzde 30'luk kısmına sahipken uygulamalar üzerinde elde edilen gelirin yüzde 66'sına sahip. Yani iOS kullanıcıları uygulamalar kadar bu uygulamalarda harcama yapmayı da seviyor. Tabii bu karşılaştırmayı iOS - Android yarışı için yapmak doğru olmaz çünkü Google Play Store Çin'de açık değil ve tahmin ettiğiniz gibi Apple'a ciddi bir avantaj sağlıyor. App Annie, tüm pazarlarda aktif olan uygulama marketlerini karşılaştırmadığını raporda belirtiyor.

Apple Store'dan indirilen uygulama sayısı ve elde edilen gelirde Çin'in ne kadar büyük rol oynadığı tartışılmaz bir gerçek. Tüm bunlara rağmen şaşırtıcı bir şekilde Apple'ın bir numaralı ülkesi Çin değil, Amerika Birleşik Devletleri. Raporda ABD'den yapılan 41,1 milyar adet indirme sayısına karşılık Çin'de 39.9 milyar adet indirme yapılmış. ABD aynı dönemde Apple Store'da 36 milyar dolar harcarken Çin 27.7 milyar dolar harcamış. Önümüzdeki dönemde Çin'in bu farkı hızla kapatacağından eminim.

Fransa, Endonezya, Güney Kore, Japonya ve Brezilya gibi ülkeler aylık ortalama 100 uygulama kurarken bu uygulamaların ortalama 30-40 tanesini aktif olarak kullanıyor. Yani en çok uygulama indiren ve para harcayan ülkeler gerekten de uygulama kullanma konusunu çılgınlık haline getirmişler.

Rapordaki en can alıcı noktalardan birisi oyunlar. 2017 yılındaki indirilmelerin yalnızca %31'ini oyunlar oluştururken aynı oyunlar elde edilen gelirin yüzde 75'ini oluşturuyor. APAC bölgesi (Asya - Pasifik ülkeleri) oyun geliştiricilerin çok yakından incelemesi gereken bir bölge çünkü oyunlarda harcama yapanların ciddi bir bölümü buradan. 2017 yılında APAC bölgesinde 3.4 milyar defa oyun indirilmiş ve bu oyunlarda 19,3 milyar dolar para harcanmış.

Aylık abonelik modeli de büyüyen bir trend ve bu trendin en büyükleri Netflix, Spotify, Pandora ve Tencent Video gibi içerik platformları. Buna ek olarak Tinder'da gelire göre dünyanın en büyük 5 uygulamasından biri olarak dikkate değer bir yer sahibi.

App Annie'nin öngörülerine göre 2022 yılında Apple uygulama marketi gelirleri 2017 yılına göre yüzde 80 büyüyerek 75.7 milyar dolara ulaşacak.

Her ne kadar şimdiye kadar 4.5 milyon uygulama Apple uygulama marketinde yayınlanmış olsa da şu anda aktif olarak kullanılabilen 2 milyon uygulama bulunuyor. Geri kalan uygulamalar ya Apple tarafından ya da geliştiriciler tarafından silinmiş durumda.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.