Son birkaç yılda platformunda dolaşan ve gerçekliği yansıtmayan haberler nedeniyle sorunlar yaşayan Facebook'un bu konuda yeni adımlar attığını sizlere daha önce aktarmıştık. Facebook bu adımlara bir yenisini ekleyerek haber doğrulama sürecinde Türkiye'de teyit.org ile işbirliği yapacağını duyurdu. Program kapsamında teyit.org, Facebook’ta yer alan ve şüpheli bulunan haberleri inceleyecek, haberlerin bulgularını kontrol edecek ve doğruluğunu tespit edecek.
Aslında Facebook, sahte haberlerin platform içinde yayılmasını önlemek için 10’dan fazla ülkede üçüncü taraf haber doğrulama programını uyguluyor. Bu program kapsamında Türkiye’de teyit.org ile iş birliği yapmaya başlayan şirket, haber doğrulamayı üç aşamalı bir süreçten geçirilmesini sağlıyor.
Bu üç aşamanın ikisi; haberlerin doğrulanması ve asılsız haberlerin haber kaynağında gösterimi olarak öne çıkıyor. Sonuncu aşama ise sürekli olarak asılsız haber paylaşan sayfalar ve internet sitelerine karşı önlemler alınmasıyla devreye giriyor. Bu aşamaların aktif olarak kullanılacağı programda Facebook'un teyit.org'u tercih etmesinin sebebi ise kuruluşun Uluslararası Doğruluk Kontrolü Ağı tarafından yayınlanan İlkeler Kılavuzu’nu imzalamış olması.Bu alanda sertifikasyon sahibi olan teyit.org, hali hazırda haber doğrulama konusunda ülkedeki tek kaynak olma özelliğini de koruyor. Geçtiğimiz yıllarda haber doğrulama konusuna eğilen Google'ın da, aramalarda teyit.org’un bilgi doğrulama sonuçlarını öne çıkardığını hatırlatalım.
Üçüncü taraf haber doğrulamanın çalışma prensibi
Yukarıda bahsettiğimiz üç aşamalı üçüncü taraf haber doğrulamaya yakından bakalım.
- Haberlerin doğrulanması
Haberlerin doğrulanma süreci Türkiye’deki Facebook kullanıcılarının, doğruluğundan şüphelendiği haberleri şikayet etmesiyle başlıyor. Bu şikayet ilk etapta Facebook'a iletilecek. Facebook’un şüpheli haber havuzuna dahil olan içerikler ise doğrulanması için teyit.org’a iletilecek. teyit.org’un editörleri tarafından incelenecek olan içerikler, elde edilen delillerle birlikte bir analize dönüştürülerek tekrar kullanıcıyla paylaşılacak. Bu arada Facebook kullanıcılarının, uygulamaya yeni güncelleme gelene kadar platformda karşılaştığı haber sitelerinin linklerini yalnızca “asılsız haber” olarak işaretleyebileceğini de belirtelim.
- Asılsız haberlerin haber kaynağında gösterimi
teyit.org tarafından doğrulanan içerikler, haber kaynağında daha alt sıralarda gösterilecek. Facebook’un açıklamasına göre kullanıcıların sahte haberleri görme olasılığı da yüzde 80 azalacak.
- Sürekli olarak asılsız haber paylaşan sayfalar ve internet sitelerine karşı önlemler
Program kapsamında sürekli olarak asılsız haber paylaşan sayfaların içerikleri daha az dağıtılacak. Üstelik bu sayfalar para kazanma ve reklam verme özelliklerinden faydalanamayacak.