Doğal afetlere hazırlık için küresel "kod çağrısı"

Doğal afetlere hazırlık için küresel

Toplumsal sorunlar için birçok farklı kurum ve kurulup birbirinden farklı hareket planına sahip ve olası durumlarda "iyilik" için harekete geçmeye çalışıyorlar. Şüphesiz ki teknoloji her zaman bu iyiliğin bir parçası fakat direkt teknoloji odaklı bir çözüm fikri neden olmasın?

Yakın zamanda IBM tarafından kurulan Call for Code tam olarak bu amaçla kurulan bir program. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde doğal afetler gibi toplumsal sorunları çözebilecek projelere 30 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı amaçlayan Kod Çağrısı - Call for Code bu amaçla geliştiricileri bir araya topluyor.

Dünya genelindeki tüm geliştiricilere yapılan bu çağrı, kitlesel bir işbirliği ile yapay zeka, blockchain, veri, bulut ve nesnelerin interneti (IoT) teknolojilerinden yararlanılarak projeler geliştirilmesini hedefliyor.

Kod Çağrısı, insanların ve toplumların doğal afetlere daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olacak yeni uygulamalar geliştirmeleri için geliştiricileri davet ediyor. Örneğin, geliştiriciler acil durum ekiplerinin ihtiyaç sahiplerine en hızlı şekilde ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla,olası bir deprem felaketinin en çok nerede ve ne zaman etkili olabileceğini tahmin edebilecek bir uygulama geliştirilebilir. Veya gerçekleşen bir felaket sonrası önlem olarak olası etkilenmiş yerlerin analizini yaparak yine ilgili birimlerle paylaşabilir. Herhangi bir toplumsal sorunun çözümü, engellenmesi veya olabilecek en az hasarla atlatılabilmesi amacıyla hayal gücünü kullanmak geliştiricilere kalmış.

Kod Çağrısına nasıl katılabilirsiniz? 

Türkiye’deki geliştiricilere de açık olan programa dahil olmak için;

  • Callforcode.org adresinden kayıt olmak gerekiyor.
  • Projeler, 18 Haziran-31 Ağustos 2018 tarihleri arasında bireysel olarak veya en çok 5 kişilik ekipler halinde gönderilebilecek.
  • Eylül ayında 30 yarı finalist seçilecek. Dünyanın teknoloji alanında adını duyurmuş önemli kişilerin de yer aldığı bir jüriyle 3 finalist arasından bir çözüm kazanan olarak belirlenecek.
  • Kazanan Ekim 2018'de, David Clark Cause tarafından düzenlenen canlı bir konser ve ödül töreni yayını sırasında duyurulacak.

Eğer toplumsal sorunlar ve/veya direkt olarak doğal afetler odağında çalıştığınız bir projeniz varsa siz de bu çağrıya yanıt verebilir ve belki de projenizi çok daha iyi şartlarda hayata geçirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.