Apple yayınladığı şeffaflık raporlarında değişikliğe gittiğini duyurdu. Son 2 yıldır herhangi bir değişikliğin yapılmadığı şeffaflık raporlarında 1 Haziran - 31 Aralık tarihleri arasını da kapsayacak olan yeni güncelleme, hükümetler tarafından Apple'a iletilen App Store'dan uygulama kaldırma taleplerini de içerecek. Yani 2019 yılı başlarında yayınlanacak olan raporda 1 Haziran'dan itibaren hükümetlerin Apple'a gönderdiği "x uygulamasını App Store'dan kaldırın" taleplerini ve bu taleplerin kaçının yerine getirildiğini de göreceğiz.
Henüz raporda bu verilere nasıl yer verileceğine dair bir bilgi paylaşılmadı. Yani raporda kaldırılması gereken uygulama sayısı ve bunların kaçının kaldırıldığı bilgisi dışında spesifik olarak hangi uygulamaların kaldırılmasına dair talep geldiğini, bu taleplerin neden geldiğini ve uygulama tarafının ne gibi aksiyonlar aldığı gibi detaylar olacak mı bilmiyoruz.
Apple'ın raporda yer verdiği cihaza erişme talebi verisini örnek alacak olursak 2017 yılının ikinci yarısında 309,362 cihaza erişim izni isteyen 29,718 talep almış ve bu taleplerin %79'unu yerine getirmiş. Apple'ın "ulusal güvenlik" adı altında aldığı taleplerde %20 artış göstermiş durumda. Tabi bu taleplerde yalnız değil, aynı şekilde Google ve Facebook da her geçen gün artan taleplerle karşı karşıya.
Açıklamada Apple kısaca "Hükümetlerin App store'dan yasal ve/veya politik hükümlerinin ihlal edildiği iddiasıyla gelen uygulama kaldırma taleplerini rapor edecektir" diyor. Teknoloji dünyasına son kullanıcının ilgisi arttıkça aynı oranda hükümetlerin "yönetme" istekleri de artacak. Bu da teknoloji şirketlerinin her geçen gün daha fazla hükümet talebi ile ilgilenmek zorunda kalacağını gösteriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap